Afbeelding
Foto:

Pasen verloopt bijzonder in Almelo

ALMELO - De paasdagen liggen weer achter ons. Hopelijk hebt ook u ondanks alles toch een beetje kunnen genieten van wat mooie dagen. Eén ding was in ieder geval duidelijk: het 'normaal' was dit jaar ver te zoeken. Toch wisten we er collectief de goede moed in te houden.

Net als u hadden wij ons de paasdagen ook heel anders voorgesteld. Twente kent van nature nog erg sterke paastradities, die we nu moesten ontberen. Niet alleen de paasvuren werden geschrapt, maar ook veel van de bekendere paastradities zoals het Ootmarsumse vlöggeln, wat ieder jaar weer duizenden toeschouwers trekt uit de hele regio. Ook de diverse paasfestivals en andere activiteiten waren afgelast.

Het nieuwe normaal
Voor veel mensen was in ieder geval het lekkere paasontbijt een mooie traditie die wél door kon gaan in eigen huis, maar afgezien van dat moesten we veel plannen laten varen. De woonboulevards hadden het over het algemeen wat minder druk dan gebruikelijk voor de paasdagen en ook de woonboulevard Almelo sprak van een zeer rustige tweede paasdag. Klanten bleven massaal weg. Om toch een beetje het feestgevoel vast te houden organiseerde Kom Erbij Almelo een radioshow op de lokale radio AAFM waar mensen van 14.00 tot 16.00 uur elkaar de groetjes konden doen of een verzoeknummer aan konden vragen.

Campagne
Vooruitlopend op de paasdagen werd onder meer via Facebook actief een campagne gevoerd door de overheid om de paasdagen veilig te laten verlopen. Met slogans zoals 'ik ga online naar de woonboulevard', 'we houden een virtuele paasbrunch met familie' en 'we fietsen niet samen maar alleen' probeerde men het belang van afstand houden onder de aandacht te brengen. De Veiligheidsregio Twente liet weten over het algemeen heel tevreden te zijn met de naleving van de regels die nu gelden. Zo blijft het juist nu van belang om niet in grotere groepen bij elkaar te komen en zoveel mogelijk afstand te bewaren. Het RIVM ziet aan de cijfers dat deze maatregelen nog steeds het gewenste en verwachte effect hebben.

Veel kluswerk
De afgelopen weken zijn veel mensen ook bezig geweest met kluswerk. Bijvoorbeeld in huis, maar ook om de tuin klaar te stomen voor een mooie zomer. Dit was ook duidelijk zichtbaar in de drukte bij onder meer de Twentse afvalbrengpunten. Het advies is dan ook om niet allemaal in deze dagen het afval naar het afvalbrengpunt te brengen. Kunt u het nog even bij u houden? Dan zou dit fijn zijn om drukte te voorkomen, zo is de boodschap.