Afbeelding
Foto:

Steun voor Overijsselse steden met crisisbeleid

TWENTE - De Provincie Overijssel wil gemeenten graag helpen tijdens de coronacrisis. Met dit doel stellen zij de aanvraag voor stadsarrangementen open. Gemeenten kunnen hiermee lokale initiatieven en samenwerkingen steunen die bijdragen aan het in stand houden van de lokale economie. Zeker nu is het namelijk van groot belang om lokale ondernemers te blijven steunen als levensbloed van de Twentse steden.

Het geld kan gebruikt worden op diverse manieren. De Provincie Overijssel noemt bijvoorbeeld het opzetten van digitale platforms en lokale bezorgdiensten, maar ook de inzet op binnenstadsmanagement en heropenen na de crisis. De Provincie Overijssel heeft hiervoor nu 500.000 euro beschikbaar gesteld.

Samenwerking
belangrijk
De afgelopen jaren werd ook al veel gedaan om de Overijsselse binnensteden te versterken. Want: ze liepen leeg door een combinatie van factoren. Hieruit werden al wel veel wijze lessen getrokken, waaronder het belang van lokale samenwerking tussen de diverse partijen in winkelgebieden. Gedeputeerde Monique van Haaf: "De afgelopen jaren hebben we hier met de Stadsbeweging veel inzet gepleegd en nu zie je op die plekken een enorme versnelling ontstaan. Neem bijvoorbeeld Deventer. Binnen no time had de gemeente een speciale website klaar om lokale retailers te ondersteunen bij levering aan de consument”. De provincie hoopt dat koplopers als Deventer en het speciale crisisarrangement ook andere gemeenten inspireren om tot actie over te gaan. Van Haaf: “De horeca en retail zien hun omzet in deze periode teruggevallen tot soms wel 90 procent. Voor ons alle reden om gemeenten te ondersteunen zodat zij in de centrumgebieden vraag en aanbod weer bij elkaar kunnen brengen.”

Blije ondernemers
Onder meer branchevereniging INRetail is blij dat de Provincie Overijssel wat extra maatregelen aankondigt. "Ondernemers in winkelkernen zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Samen moeten we organiseren en stimuleren dat winkelgebieden vitaal en aantrekkelijk kunnen blijven.” Dit zal hoe dan ook een grote uitdaging blijven voor de komende tijd, maar wel een uitdaging waar we gezamenlijk voor staan.