Afbeelding
Foto:

Vechtstromen blijft investeren in duurzaamheid

TWENTE - Het Waterschap Vechtstromen staat voor diverse uitdagende taken. Zo is de klimaatverandering een grote ontwikkeling waar men op in moet spelen. Anticiperen op zowel te veel als te weinig water. Een andere uitdaging is duurzaamheid; hoe voer je de grote taken uit zonder een negatieve impact op het milieu als geheel? Ook de komende jaren blijft het Waterschap Vechtstromen investeren.

Vechtstromen beheert in totaal 23 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Overijssel en Drenthe. Zij leveren gezamenlijk schoon water voor zo'n 805.000 inwoners en bedrijven in het werkgebied. Vanaf dit jaar wekt het Waterschap Vechtstromen bijna de helft van de gebruikte energie voor deze installaties op via duurzame methodes.


Duurzame energie
In Hengelo wordt al energie opgewekt op een innovatieve manier. Hier gebruikt de Energiefabriek het slib van de zuiveringsinstallatie. Door dit te vergassen kan het gebruikt worden als duurzame energiebron.


Zonnestroom
Het Waterschap Vechtstromen is daarnaast ook bezig met het realiseren van zonneparken om duurzame energie te leveren voor de zuiveringsinstallaties. In totaal worden negen zonneparken aangelegd met in totaal 20.000 panelen. Deze leveren dan de helft van de benodigde energie om het water te zuiveren. Inmiddels zijn de zonneparken bij de installaties in Oldenzaal, Haaksbergen en Vroomshoop bijna klaar. Ook in Vriezenveen wordt druk gewerkt; de onderconstructie is klaar en plaatsing is begonnen. Ondanks de RIVM-maatregelen gaat het werk gewoon door.


Andere investeringen
Ook op het gebied van biodiversiteit wil het Waterschap Vechtstromen positief bijdragen aan de omgeving. Wanneer de velden klaar zijn wordt er ook nieuw groen aangelegd. Zo komen er nu bij Oldenzaal, Haaksbergen en Vriezenveen groenstroken en onder de zonnepanelen zal ingezaaid worden met bloemrijke grasmengsels. Deze dragen dan bij aan de voeding voor insecten.