Afbeelding
Foto: Leonie Smit

Is Almelo klaar voor de volgende eikenprocessierupsenplaag?

ALMELO - Vorig jaar ging met recht de boeken in als een rampjaar, met betrekking tot de zeer grote overlast van de eikenprocessierups. Veel Nederlandse gemeenten zaten met hun handen in het haar. Want: de verspreiding van de rupsen was zó groot, dat bestrijding praktisch niet haalbaar was. Op den duur werden vrijwel alle bomen voorzien van waarschuwingslinten; verder viel er niets te doen tegen de overlast. Met dit horror-scenario nog vers in het geheugen zijn gemeenten dit jaar voortvarend aan de slag gegaan.

De overlast door de eikenprocessierups neemt jaar op jaar toe. Sinds de jaren '90 treffen we ze overal aan in Nederland. Toen nog werden ze gezien als een klein probleem, met beperkte inzet van bestrijding. Achteraf gezien hadden we natuurlijk gelijk hard in moeten grijpen op deze plaagdieren, maar ja... voortschrijdend inzicht.

Huidige aanpak
De gemeente Almelo start nu met de preventieve bestrijding van ruim 7.000 bomen met het middel Xentari. Dit is een biologisch bestrijdingsmiddel dat ook zelf niet direct onomstreden is. Zo zou het middel ook andere, nuttige insecten doden zoals vlinders en andere rupsensoorten. De 7.000 bomen omvatten vrijwel alle eikenbomen binnen de bebouwde kom. Toch zal ook dit middel niet 100 procent effectief zijn. Wanneer er toch nesten ontstaan worden deze weggehaald. Ook zal niet alles behandeld worden, ook vanwege de nevenrisico's voor insectensoorten zoals vlinders.

Eigen bomen
De gemeente benadrukt ook dat alleen gemeentelijke bomen onder handen genomen worden. Inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor bomen die op eigen terrein staan. Men kan dan zelf een deskundig bedrijf inhuren of advies vragen bij de gemeente. In overleg kan men dan laten spuiten tegen gunstige tarieven. Bel hiervoor met: 0546-54 11 11.

Bredere oplossingen
Ook op andere manieren proberen de gemeente en inwoners de rupsenplaag te voorkomen in 2020. Hierbij is het goed om uit te gaan van de kracht van de natuur. Zo werden vele nestkastjes geplaatst, aangezien vogels de natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups. Verder werden ook meer bloemenlinten aangeplant; deze bieden weer voedsel voor nuttige insecten die eveneens een vijand zijn van de overlastgevende rupsensoort. Almeloërs kunnen hierbij zelf ook helpen door een nestkastje op te hangen in de eigen tuin of door bloemen te planten.