Reparatiewerk in het Wierdense Veld

WIERDEN - Het Wierdense Veld is gebaat bij natte omstandigheden. In 2011 werden daarom stuwtjes geplaatst, die echter door de fikse droogte van de afgelopen twee jaar zijn gaan lekken. De komende weken worden deze gerepareerd.

Aannemersbedrijf Gerwers Tilligte BV is naar schatting zo'n twee maanden bezig. Omdat de stuwtjes zich op de grens van het Wierdense Veld bevinden, zal er in het gebied geen verstoring plaatsvinden.


Levend hoogveen
In het Wierdense Veld komt nog, als één van de weinige plekken in Overijssel, levend hoogveen voor. ‘Levend’ betekent dat het veen groeit. Hoogveen heeft permanent natte omstandigheden nodig, maar het is daarnaast ook belangrijk dat het water niet meer dan twintig centimeter fluctueert. De waterstand moet dus, gedurende het hele jaar, niet meer dan twintig centimeter stijgen of dalen. In het kader van Natura 2000 worden in de toekomst extra hydrologische maatregelen in het Wierdense Veld uitgevoerd, denk aan het dempen van greppels. Hierdoor loopt er een minimale hoeveelheid water naar beneden weg. Hopelijk beschermt dit het hoogveen, en alle planten en dieren die hiervan profiteren. Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 56 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap, samen met vele partners en vrijwilligers.