Afbeelding
Foto:

Jeugd waardeert streektaal

TWENTE - Het Jeugdjournaal geeft elke dag een stelling waarop gereageerd kan worden. Op de stelling ‘Het is belangrijk dat dialecten (streektalen) blijven bestaan’ gaven maar liefst 77,8 procent van de kinderen aan het daarmee eens te zijn. Er werden ook veel reacties geplaatst zoals die van Marco: Dialecten zijn (meestal) leuk en grappig en zijn het symbool van een plaats en gebied.

Deze maand is het Dialectmaand en wordt er ook op scholen aandacht besteed aan streektaal. Zo is er aan basisschoolkinderen in het Nedersaksich taalgebied het dialecttijdschrift Wiesneus uitgedeeld. Streektaalorganisaties zoals het Twentehoes uit Hengelo en het Huus van de Taol in Drenthe hopen veel kinderen te bereiken met het tijdschrift en daarmee met het dialect. Blijkbaar wordt dit erg gewaardeerd. ‘Er is een run op Wiesneuzen’, aldus projectleider Ellen Peters van het Twentehoes. ‘We hebben er bijna 50.000 laten drukken, maar komen nu al tekort. Eigenlijk alleen maar mooi, want je merkt dat het Twents ontzettend leeft bij docenten en leerlingen!’ ‘Wie van jullie olders pröt thuus dialect?’ vraagt Hendrik Jan Bökkers aan groep 8 van de Heilig Hartschool in Lemelerveld. Bijna alle kinderen steken hun hand op. De dialectles wordt zichtbaar gewaardeerd door de leerlingen die aan het einde van de les hard meezingen met ‘Annie uut de Bochte’.


Poll van RTV Oost
Ook RTV Oost vroeg luisteraars naar het belang van dialect: ‘Ik vind het belangrijker om een nieuwe taal te leren dan om mijn dialect vloeiend te spreken’ luidde de stelling. Ongeveer 49 procent van de stemmers is het hier niet mee eens en vind het belangrijk om dialect te spreken. 30 Procent is van mening dat je bijvoorbeeld beter Duits kunt spreken dan een dialect en ongeveer 21 procent van de stemmers zegt: ‘Waarom kiezen? Ik spreek alles vloeiend.’


Sint Hildegard
De populariteit van streektaal komt ook naar voren als we kijken naar het grote bezoekersaantal van ‘De beentjes van Sint Hildegard’. Herman Finkers en Johanna ter Stege waren zelfs te gast bij Jinek, omdat maar liefst 400.000 bezoekers de film hebben gezien. Het Twentehoes organiseerde een speciale avond in samenwerking met Concordia waarbij ‘de beentjes’ werd gedraaid en er een nagesprek was onder leiding van Twentekenner Thea Kroese.

Afbeelding