Afbeelding
Foto: Shutterstock

Iedereen die Nederland draaiende houdt: bedankt!

TWENTE - We leven in onzekere tijden. Veel Nederlanders maken zich zorgen over hun eigen gezondheid en die van dierbaren. En we zonderen ons zoveel mogelijk af om de curve van besmettingen af te laten vlakken. Maar er zijn ook mensen die niet deze luxe hebben: de hulpverleners in alle lagen van de zorg die ons medisch systeem draaiende houden. En de mensen in de logistiek, die de winkels blijven bevoorraden. En ook de politieman op straat, het ambulancepersoneel, brandweermensen, nutsbedrijven, thuiszorgers én thuisbezorgers. Aan hen en anderen die we vergeten spreken we vanuit ons hart een dankwoord uit.

De afgelopen week volgden de ontwikkelingen zich in rap tempo op. Nederland ging voor het grootste gedeelte op slot. Evenementen werden massaal afgelast, horeca blijft gesloten, scholen zijn dicht. Maar de zorg en veel andere aspecten draaien nog steeds door.

Zorgmedewerkers
In de zorgsector zijn alle verloven ingetrokken; niet spreekwoordelijk maar letterlijk. Nederland telt naar schatting zo'n 1,4 miljoen mensen in de brede sector zorg en welzijn. Binnen deze sector is de verpleging, verzorging en thuiszorg verreweg de grootste tak. Binnen de ziekenhuizen zijn zo'n 216.000 mensen werkzaam; zij hebben het momenteel extra zwaar omdat ziekenhuizen niet alleen meer mensen opnemen, maar ook omdat ze niet zomaar kunnen steunen op een poule vrijwilligers en reservekrachten. Bij de thuiszorg is de situatie goed in de hand, maar ook hier zijn medewerkers extra druk bezig. Het vergt immers ook aanvullende veiligheidsmaatregelen om de kwetsbare doelgroep waarmee zij werken te beschermen.

Hulp op straat
Een groep die we ook zeker niet mogen vergeten zijn de hulpverleners op straat: brandweer, politie en ambulancepersoneel. Ook zij zijn zich immers bewust van de risico's die het virus en het buiten werken met zich mee brengen. Een dringend verzoek is dan ook: hou rekening met elkaar, respecteer hulpverleners en laat ze veilig hun werk doen.

Voedsel op de plank
Uiteraard spelen ook de medewerkers binnen de transport- en logistieke sector en de supermarkten een sleutelrol om Nederland draaiende te houden in deze uitdagende tijden. Ook zij kampen met grote uitdagingen om hun werk te doen en winkels bevoorraad te houden, in een tijd waar zij ook liever zo min mogelijk blootgesteld worden aan anderen. Bedank dus ook eens een supermarktmedewerker, trucker of verlader; zij houden het voedsel op de plank waar we hard op vertrouwen de komende weken.

Hartelijk dank!
Aan al deze groepen en velen die zich ook positief inzetten voor de samenleving in deze moeilijke tijd spreken we onze grote dank uit. Samen staan we sterk en laten we Nederland van onze meest saamhorige kant zien.