Afbeelding
Foto:

Sociaal isolement risico voor senioren

TWENTE - De aanhoudende corona-pandemie heeft veel directe en indirecte effecten. Ouderen zijn de grootste risicogroep qua het virus. Veel senioren zitten nu min of meer noodgedwongen alleen thuis; ze krijgen uit voorzorg geen bezoek en contacten met de buitenwereld worden tot het minimum beperkt.

Het gevolg voor veel ouderen is dat het virus een groot effect heeft op de gemoedstoestand en contacten van senioren. Ouderenbond ANBO is dan ook van mening dat de oproep om niet op bezoek te gaan bij kwetsbare groepen zoals ouderen vrij vergaand is. Het zorgt ervoor dat veel ouderen vereenzamen, zeker ook omdat zij het advies krijgen om niet met het openbaar vervoer te gaan. Dit is een belangrijke vorm van mobiliteit voor ouderen, met helaas wel een hoger risico op infectie.


Grote impact
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Voor veel ouderen is het contact met familie en bekenden heel belangrijk. Hun sociale netwerk is vaak al minder groot. En als er dan ook geen bezoek meer komt, raken kwetsbare ouderen in een sociaal isolement. Zeker als ze zelf - vanwege angst om besmet te raken met het coronavirus - ook niet meer naar hun (wekelijkse) activiteiten, zoals een kaartclub, gaan. Waarom heeft minister Bruins in de persconferentie niet aangegeven dat mensen die niet verkouden of grieperig zijn, wél naar hun vader, moeder, opa of oma kunnen gaan? Dat zou kunnen voorkomen dat ouderen geen bezoek meer krijgen."


Geruststelling
Ouderenbond ANBO heeft een telefoonlijn geopend waar senioren terecht kunnen voor een praatje of met zorgen over het virus. De lijn is 7 dagen per week geopend van 09.00 tot 17.00 uur, bereikbaar op: 0348 - 46 66 66. Al bij de eerste dag leverde dit veel telefoontjes op. Senioren kunnen ook kijken op www.rivm.nl voor de laatste ontwikkelingen.