Afbeelding
Foto:

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

Afgelopen week hebben we de 95e verjaardag gevierd van Miep de Vries, de vrouw die als jong meisje samen met haar beide zusjes in de hongerwinter op de fiets naar Oldenzaal kwam om aan te sterken en om eten te halen voor de achtergebleven familieleden in Overschie.

Directie, mede-bewoners van het woonzorgcomplex de Amanshoeve vestiging Agelo waren bij de viering aanwezig. Feestelijk was ook dat ze haar verjaardag vierde met haar familie. Opnieuw kwamen de verhalen uit de periode eind 1944 begin 1945 ter sprake. Het was Dicky Huve van DWF mediamakers die haar namens de lezers en directie van de Hartkranten Miep de Vries kwam feliciteren (foto rechtsboven).


Deel 9 van de fietstocht
Wanneer zus Lia februari 1945 vanuit Oldenzaal teruggaat naar Overschie, brengt ze ook nog een bezoek aan fietsenmaker van Dalen in Delden. De knecht van de fietsenmaker kijkt haar fiets nog eens goed na en geeft aan dat hij tarwe en ander etenswaren wil mee geven. Maar er was geen plaatst meer in de koffer en de tassen, dus beloofde hij, dat wanneer de oorlog voorbij zou zijn hij naar Overschie zal komen. Cupido had op de heen reis zijn werk al gedaan maar toen op de terugweg werd dat nog eens duidelijker gemaakt, mede door zijn toezegging om naar Rotterdam Overschie te komen. Dat heeft de fietsenmakersknecht, Oldenzaler Bernard Siemerink†, waargemaakt.


Bernard Siemerink†
Bernard Siemerink geboren te Oldenzaal 08-06-1917. Hij is ten tijde van de oorlog en zeker op de dag van de Oldenzaalse razzia in Delden werkzaam. Hij was in de kost bij tante Betje, die een boekwinkel had in Delden. Hij had een verklaring dat hij nodig was in het bedrijf en is zodoende niet opgepakt en getransporteerd naar Duitsland.


Bernard ontmoet in de hongerwinter 1944/1945 de drie zussen die toen op weg waren naar Oldenzaal. De familie van Bernard Siemerink had een slagerij in Oldenzaal in de Monninkstraat en de familie Holtel en Siemerink kenden elkaar. Cupido deed zijn werk op de eerste ontmoetingsdag die bewuste maandag de 29e januari 1945. Maar de wederzijdse belangstelling werd nog versterkt toen zus Lia op de terugweg naar Overschie Bernard Siemerink weer ontmoette en hij haar beloofde haar te komen opzoeken in Rotterdam Overschie als de oorlog voorbij was.


Bernard Siemerink werkte in de jaren na de oorlog bij fietsenmaker Rorink aan de Ootmarsumsestraat. Hij studeerde behaalde het diploma rijwielhersteller en ontwikkelde zich tot fietsenmaker/ondernemer met een eigen winkel en reparatie inrichting. Hij trouwt na de oorlog met zijn grote liefde Lia de Vries. Ze krijgen drie kinderen Els†, Ben en Jo. Bernard Siemerink had zijn fietsenzaak destijds aan huis in de Berkstraat 9 te Oldenzaal (foto rechtsonder). Zoon Ben junior had tot voor kort zijn rijwielzaak in de Steenstraat te Oldenzaal.


Wordt vervolgd.

Afbeelding
Afbeelding