Afbeelding
Foto:

Opinie: De mensheid is niet leerbaar

Een machinist/conducteur van een Nederlandse nachttrein had een “leuk” idee om tijdens het carnavalsweekend een gezellige meezinger te laten horen. Hij ging er waarschijnlijk van uit dat er Ajax aanhangers in de trein zaten toen hij dit liedje lied horen.

We gaan het er toch even over hebben. Alleen heb ik enkele woorden veranderd. Of het dan nog zo leuk is als gedacht, vraag ik me af. Als je Joden nu eens verandert in Turken, dan wordt het liedje zo:

“Waar komen de Turken toch vandaan.
Turkije, hier ver vandaan.
Wonen daar ook super Turken.
Ja daar wonen super Turken.
Vinden Turken voetbal fijn?
Als ze maar voor Ajax zijn".

We kunnen Turken ook veranderen in Fransen, Marokkanen, Chinezen, Nederlanders. Of groepen met een bepaalde huidskleur, rood, geel of bruin, is het dan nog leuk? In een godsdienst: Moslim, Christenen, Boeddhist, ziet iedereen dan ook de lol er nog van in? Zo kan ik nog veel meer bedenken, maar het wordt er volgens mij echt niet leuker op.

We maken ons druk over “Bosse bollen” omdat die een chocolade bovenkant hebben. “Negerzoenen” mogen niet meer, we eten tegenwoordig “schuimzoenen”, allemaal dode dingen. “Zwarte Piet” is een fantasie figuur, jongens wat maken we ons druk, er komen relletjes van, de politie moet de “bende” uit elkaar houden. Hele bevolkingsgroepen willen verandering van straatnamen omdat de persoon waarnaar de straat is vernoemd niet echt een “lieverdje” was.

Ik hoor en lees in deze tijd, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, regelmatig over de slachtoffers van die oorlog. Iedereen roept: “Dit mag nooit meer gebeuren.” “Waar zijn we eigenlijk mee bezig; geeft het een fijn gevoel om de ander te kleineren? Is het machtsgevoel, ben jij beter dan die ander, ben jij belangrijker dan de ander?” Volgens mij niet. Want weet je, toen je geboren werd had je net zoveel kleren aan als Joden, als Turken, als Christenen, als Moslims, als Chinezen. Ook wij Nederlanders zijn niet geboren met een oranjepakje aan.

Borbala