Afbeelding

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

TWENTE - Inmiddels zijn we bij het achtste deel gekomen van het bijzondere verhaal van Miep de Vries. Zij fietste samen met haar twee zussen in de laatste maanden van de oorlog van Overschie naar Twente, op zoek naar voedsel.

Vandaag, vrijdag 13 maart, is het voor Miep de Vries en ook voor u en ons, de redactie van de Hartkranten, een bijzondere dag. Miep de Vries viert haar 95e verjaardag. Miep van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze hoge leeftijd.


Anders was het 75 jaar geleden gesteld, toen was Oldenzaal nog niet bevrijd. Je verbleef toen nog steeds samen met zus Loes bij oma en opa Holtel in de Bisschopsraat. De geluiden drongen wel door dat de bevrijding op komst was. Het was een spannende tijd, men was angstig, angstig om opgepakt te worden. De scholen in Oldenzaal waren even gesloten. Mannen en vrouwen gingen aardappelen kopen bij boeren in Vriezenveen en Kloosterhaar. Iedere avond werd er naar de geheime zender geluisterd.


Het zag er niet rooskleurig uit. De aankondiging van een bevrijding blijkt niet te kloppen. Een maand eerder dinsdag 13 februari 1945 was onze oudste zus Lia bepakt en bezakt per fiets uit Oldenzaal vertrokken om terug te gaan naar huis in Overschie. Ze was onderweg nog aangegaan bij de familie Koster en bij de fietsenmakersknecht in Delden. Na verblijf in Deventer en Utrecht kwam ze op vrijdag 16 februari moe en voldaan terug in Overschie. Iedereen was verheugd dat Lia terug was en dat het met mij en Loes goed ging bij Oma en Opa in Oldenzaal.


Vrijdag 16 februari 1945 Overschie
We zitten bij kaarslicht hebben etenswaren geruild die Lia heeft meegebracht. We eten zuurkool met kanen van slager Koster uit Hengelo. Die mevrouw Koster uit Hengelo is een Engel. Ze krijgt een zoen van mij, en dat wil wat zeggen. Moeder zegt dat ik rechtop moet zitten en niet zo grof in mijn mond moet zijn. Hier in de Dorpsstraat en in Hillegersberg zijn weer razzia's. Nu pas jullie kaart uit Utrecht ontvangen. Meneer Beck is gestorven er was geen kist. Hij is in de koude grond begraven, vader is geweest. Vliegtuigen trekken over en het worden er steeds meer. Grote huizen worden door de Duitser gevorderd.


3 maart
Den Haag gebombardeerd elke dag vallen er bommen.


13 maart 1945 Overschie
We horen via de radio dat onze Koningin terug is in Nederland. Dan zal het niet lang meer duren en worden wij ook bevrijd. Zus Miep die in Oldenzaal verblijft is jarig en twintig jaar geworden. Ik schrijf: Ter gelegenheid van Mieps verjaardag diner. Menu: Soep (echte botten), rode kool (gebietst), aardappelen en vlees (meegebracht door Lia). Vanavond nog koffie met taptemelk. Wie doet je wat.


Verjaardag in vrijheid
Miep de Vries viert vandaag haar 95e verjaardag op de dag dat deze Hart-krant bij u op de deurmat valt. Komende weken doen wij een vervolg en geven wij verslag van haar verjaardag in VRIJHEID.