Lezing Amazone en Suriname

ALMELO - Op zaterdag 28 maart is er vanaf 15.00 uur een lezing in theaterzaal De Evenaar van de bibliotheek in Almelo. Het thema: de Amazone en Suriname. De toegang is gratis.

Pitou van Dijck schreef het onlangs verschenen boek Naar het eind van de Amazone. Hij neemt u mee op zijn enerverende tocht dwars door het Amazonegebied, van Bolivia tot Suriname. Op overtuigende en spannende wijze laat hij zien hoe het grootste woud ter wereld dreigt te verdwijnen.


Achtergrond
Samen met een Braziliaanse biologe reist hij vanaf het Andesgebergte in Bolivia en Peru naar de miljoenenstad Manaus in het hart van het Braziliaanse regenwoud en verder naar Suriname. Op hun tocht zien ze de rookwolken opstijgen en horen ze het geraas van omvallende bomen. Houthakkers, pionierende boeren en inheemse bewoners kruisen hun pad. Gaandeweg wordt de aantasting van het bos steeds duidelijker. De vraag rijst of de ontwikkelingen in dit gebied, waar corruptie en wetteloosheid overheersen, nog te keren zijn of dat het al te laat is om de laatste grote wildernis op aarde te redden.


Bedreigd
Nog nooit waren de bedreigingen voor de Amazone zo groot. Satellieten nemen tienduizenden branden waar, aangestoken door veeboeren en plantagehouders. Die zetten het bos en de savanne om in weidegronden en sojavelden. Houthandelaren kappen grote stukken uit het regenwoud. Jaarlijks komen er duizenden kilometers verharde wegen bij om het gebied beter toegankelijk te maken voor exploitatie. Stuwmeren zetten enorme oppervlakten onder water. Al deze activiteiten leiden tot ontbossing, verlies van biodiversiteit en meer branden.