Afbeelding
Foto:

Expositie Historische Kring

WIERDEN - Op zaterdag 28 maart zal om 15.00 uur de nieuwe tentoonstelling van de Historische Kring Wederden officieel worden geopend.

De betreffende handelingen zullen worden verricht door burgemeester Doret Tigchelaar en de wethouders Richard Kortenhoeven en Eric Braamhaar met onder meer een erewacht van de Wierdense veteranen.


Thema's
De tentoonstelling heeft als titel “900 maanden vrij” en omvat zes thema’s, alle betrekking hebbende op gebeurtenissen in de gemeente Wierden. De thema’s zijn: "De meidagen van 1940: het Friese bataljon in Wierden.", "Distributiebonnen: een replica van een uitgifteloket met betrekking tot het dagelijks leven in oorlogstijd.", "Het verzet in en om Wierden met onder meer foto’s van bekende verzetslieden.", "De bevrijding van Wierden met onder andere het Canadese Algonquin Regiment.", "De V-1 lanceerbaan in het Haarbos." en "Neergestorte vliegtuigen in de gemeente Wierden (geallieerd en Duits)."


Brede uitleg
Daarnaast is er een diorama van een Canadese gevechtspositie te bewonderen. Elk thema wordt toegelicht met foto’s, documenten en voorwerpen waarvan vele uniek zijn en nog niet eerder zijn tentoongesteld. Voor de kinderen die de expositie bezoeken en die deelnemen aan de herdenkingswandeling ligt er een leuke kleurplaat klaar, die ze ook weer bij de HKW kunnen inleveren. De mooiste kleurplaten worden tentoongesteld en er worden drie prijzen uitgeloofd.


Kom ook
De expositie is te zien in de Van Buuren Stee, Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden. Openingstijden: woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur. Vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Groepen kunnen ook buiten de openingstijden de tentoonstelling bezoeken, na afspraak met mw. Leta Evers via secretariaat@historischekringwierden.nl. De toegang is gratis en de koffie/thee voor niets, maar een vrijwillige bijdrage is uiteraard van harte welkom.