Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nog vaak irritatie
over afvaldump

ALMELO - De meeste inwoners van Almelo gaan tegenwoordig goed bewust om met hun afval. Het scheiden en apart inleveren gaat over het algemeen steeds beter, met een nette afname van de hoeveelheid restafval per inwoner. Maar er is ook een keerzijde: door de huidige inzamelmethode komt afvaldump en bijplaatsing toch nog relatief vaak voor.

Afgelopen weekend plaatste de gemeente Almelo op Facebook een foto uit de wijk Schelfhorst. "Dankzij een aantal oplettende inwoners uit de wijk Schefhorst hebben wij doorgekregen dat er heel veel afval ligt op bepaalde plekken in de wijk.", aldus de gemeente met een aardig gevoel voor understatement. Want wie de foto bekeek moest goed zoeken om onder de berg huisvuil en bijgeplaatste items nog de containers te kunnen zien. Vele zakken bijgeplaatst huisvuil, verpakkings- en papierafval en zelfs een compleet tapijt. En deze situatie was kenmerkend voor wat de gemeente en Twente Milieu regelmatig aantreffen bij de andere milieueilandjes in de stad. De smeerbende leverde ook de nodige reacties op op Facebook, waarbij ook de frequentie van inzameling van restafval veel genoemd werd als mogelijke oorzaak. In 2016 paste de gemeente de inzameling van de restafvalcontainer aan naar eens in de vier weken. "Klaarblijkelijk bedacht door een vrijgezel", aldus een geïrriteerde inwoonster. Wel kwamen er ook de nodige reacties van Almeloërs die wél positief zijn over de huidige aanpak; zoals een inwoner die dankzij goede scheiding met vier mensen slechts 1 zak restafval per maand over weet te houden.

Aanpak
Het gedumpte afval zal onderzocht worden op eventuele persoonsgegevens om zo de overtreders een boete te geven. De gemeente en Twente Milieu hopen ook vooral dat Almeoërs elkaar aan zullen spreken op dit asociale gedrag. Immers, de kosten voor het ophalen en verwerken van dit afval komen voor rekening van de gemeenschap. Er werden eerder al andere maatregelen genomen zoals plaatsing van camera's bij diverse inzamelpunten, maar ook aanleg van 'containertuintjes', die positief gedrag moesten stimuleren.