Afbeelding
Foto:

Het geitenwollen sokken imago voorbij

TWENTE - In 2018 begon Isabel Boerman, ook wel bekend als de hippe vegetariƫr, met de Nationale Week Zonder Vlees. Dit jaar is dus de derde editie en ook u wordt uitgedaagd om mee te doen van 9 tot en met 15 maart.

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom iemand vegetarisch gaat eten. Dierenwelzijn is een veel gehoord argument, maar zeker ook het klimaat. Maar de reden die vaak niet wordt genoemd: Het is lekker!


Snelle oplossing
Veel (oudere) Nederlanders zijn misschien wel opgegroeid met een maaltijd van aardappel, groente en vlees. Om hier snel een vegetarische variant van te maken, zijn er tal van vleesvervangers te koop. Burgers op basis van soja- en tarwe-eiwitten of groenten zijn hier mooie voorbeelden van. Het mooie van de Nationale Week Zonder Vlees is dat het maar liefst zeven dagen duurt. Elke dag een vleesvervanger mag natuurlijk, maar het is ook een leuke uitdaging om juist te gaan variƫren met andere mogelijkheden. Misschien een keer een hartige taart, gevulde paprika's of een stoofschotel. Er is heel veel mogelijk en het hoeft u echt niet meer tijd of moeite te kosten.


Keuzes
U bent vanzelfsprekend vrij in uw keuzes. Wilt u helemaal geen vlees eten, af en toe een dagje zonder of helemaal vegetarisch? En hoe strikt gaat u met het begrip vegetarisch om? Vegetarisch zijn betekent in feite niets van een dood dier nuttigen en dat zou ook betekenen dat lang niet alle kazen op het menu mogen staan. Veel kazen zijn namelijk gemaakt met stremsel, een enzym dat uit de maag van een dood kalf wordt gewonnen. En wat dacht u van gelatine? Ook van dode dieren gemaakt.


Voordelen
Vorig jaar deden meer dan 57.000 mensen mee met de Nationale Week Zonder Vlees en zoals de organisatie het zelf beschrijft is daarmee 660 dagen non-stop douchen aan water, 110 rondjes om de aarde aan CO2 en 8 Savanne olifanten aan vlees bespaard. Het initiatief dat Isabel Boerdam startte, wordt inmiddels door grote organisaties gesteund. Zo zijn er supermarkten die gedurende deze week extra aandacht geven aan vegetarisch eten en korting geven op bijvoorbeeld vleesvervangers. Ook tal van restaurants steunen de actie. Met speciale menu's willen ze iedereen laten kennismaken met geen vlees eten en laten ze u ervaren dat het geen straf is, maar juist heel smaakvol en vol variatie.


Aanmelden
Wilt u laten weten dat u meedoet of meer informatie, inspiratie en recepten? Ga naar www.weekzondervlees.nl. Na aanmelden ontvangt u het magazine Week Zonder Vlees 2020.