Afbeelding

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

TWENTE - In de Hart-kranten publiceren wij deze weken het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. Samen met haar twee zussen fietste zij in de laatste maanden van de oorlog van Overschie naar Twente, op zoek naar voedsel. Hieronder leest u het zevende deel.

We vertoeven naar tevredenheid bij oma en opa Holtel in de Bisschopstraat in Oldenzaal. Er was afgesproken dat ik en zus Loes in Oldenzaal zouden blijven tot de bevrijding.


Onze oudste zus Lia, een ware onderneemster, vertrok op 10 februari (1945) alleen per fiets terug naar Overschie. Achterop de fiets een zware koffer met etenswaren. In Hengelo werd de familie Koster bezocht en de slager zorgde ervoor dat in de koffer een stuk spek, worsten en pakjes vet werden bij ingepakt. De koffer zat mudvol. Zo ging ze op weg naar Delden waar de fietsenmakersknecht haar fiets nog eens extra nakeek. De fietsenmakersknecht was geraakt door Cupido. Nadat hij haar fiets had nagekeken had hij voor haar nog tarwe en andere etenswaren, maar die konden niet meer in de koffer.


De fietsenmakersknecht beloofde haar dat hij naar Overschie zou komen om etenswaren te bezorgen. Dat heeft hij ook waar gemaakt, want op de 7 juni kwam hij naar Overschie en wel met een afgeladen fiets met etenswaren, toen waren we al bevrijd, maar er was nog veel voedselschaarste.


De knecht
De fietsenmakersknecht was Bernard Siemerink die in de jaren van de oorlog en na de oorlog het vak leerde bij fietsenmaker van Dalen in Delden en fietsenmaker Roring aan de Ootmarsumsestraat in Oldenzaal. Het was Bernard Siemerink zelfstandig ondernemer die een eigen rijwielzaak in de Berkstraat te Oldenzaal opende (zie foto). Later verhuisde hij naar het pand van Taxi ter Laak aan de Spoorstraat hoek Beatrixstraat. Daarover later meer.


De tocht
Lia ging haar weg van Delden naar Deventer en verbleef daar opnieuw bij de familie Hoogstraten. De berichten waren dat de IJsselbrug was afgesloten en dat er strenge bewaking was. De andere dag ondernam ze de eerste tocht over de IJsselbrug. Ze had het eten in porties verdeeld. Zij droeg spek in de pantalon van vader die ze aanhad, een goede verstopplaats. Het stuk spek dat goud waard was om haar middel gebonden en met een stalen gezicht liep ze met haar fiets langs de wachtpost. Net over de IJsselbrug was een familie, kennissen van de familie Hoogstraten, daar liet ze haar eerste vrachtje etenswaren achter om vervolgens terug te gaan naar Deventer. Vervolgens etenswaren onder de kleren verstoppen. Een metworst over de schouders en in de mouwen van de jas, terug voor de volgende overtocht. Nog diezelfde dag was ze over de IJssel en verbleef bij een familie in Twello. De andere dag 11 februari bezakt en bepakt op weg naar Utrecht.


10 februari 1945 Overschie
De familie Smit is uit Den Haag naar ons komen lopen. Sinds Kerstmis hebben ze geen aardappel meer gehad. Johannes de Vries is met Marsbefehl en vallende ziekte uit Dachau teruggekomen.
Dertig huizen/villa's worden gevorderd. Krijgen hier de staf van een divisie uit Dort ingekwartierd. Dertig villa's ontruimd. Hogendijk, Heusdens, Kuinders, Mastrigt, Garrels, Lieshout en nog veel meer. De radio speelt weer zachtjes.


Foto onder: Familie de Vries

Afbeelding