Afbeelding
Foto:

infobord V1 in Almelo

ALMELO - De historie van de Tweede Wereldoorlog in Twente is steeds beter zichtbaar. Dit jaar werden en worden veel acties in gang gezet om delen van de geschiedenis zichtbaar en tastbaar te maken. Zo wordt in Almelo op 30 maart een nieuw informatiebord onthuld op de plek van een V1 lanceerbaan in het Nijreesbos.

De Duitsers gebruikten deze toen geavanceerde vliegende bommen - de eerste onbemande straalvliegtuigen - om Engeland maar ook de haven van Antwerpen te bestoken in de laatste fase van de oorlog. De in Overijssel gelanceerde V1's werden met name ingezet voor dit laatste doelwit. In totaal werden ruim 8.500 V1's gelanceerd.

Nog zichtbaar
Op diverse plekken in Twente zijn de restanten van de V1 lanceerinstallaties nog deels zichtbaar. Zo werden in Almelo vier installaties geplaatst, waaronder in het Nijreesbos. Van deze installatie zijn de funderingsblokken en waterreservoir nog zichtbaar.

Beperkt effectief
De Duitse oorlogsindustrie wist veel van deze wapens te produceren, maar hun effectiviteit was beperkt. Zo waren geallieerde vliegers behendig in het neerhalen van de bommen, door ze met een vleugel aan te tikken waarna ze in zee stortten. Ook andere methodes bleken effectief waardoor 'slechts' 57 procent in de buurt van het doelwit kwam.