Afbeelding
Foto:

Expositie: Schik met Job

ALMELO - Art brut kunstenaar Job Exel (29 jaar) uit Almelo exposeert van dinsdag 18 februari tot en met zaterdag 21 maart in de bibliotheek.

Job maakte de schilderijen en objecten thuis en bij artotheek Artdesch van De Twentse Zorgcentra en ontwikkelde door de jaren heen een zeer herkenbare eigen stijl. Hij schildert fenomenaal en maakt razendknappe objecten. De tentoonstelling ‘Schik met Job’ wordt niet officieel geopend, maar met een feestje afgesloten op vrijdag 20 maart.

Multi talent
Job Exel is zoon van kunstenaar Bert Exel en een waar multi talent. Want behalve tekenen en schilderen, maakt(e) hij ook kunstzinnige filmpjes, prachtig keramiek en objecten van papier en karton. Hij speelt bovendien viool. Job Exel’s werk werd veelvuldig geselecteerd voor grote tentoonstellingen, waaronder de Art Brut Biënnale in Hengelo, de muziekschool (solo) en de Elisakerk in Almelo, in paleis Soestdijk en in het Jan van der Togt museum in Amstelveen. Een enorm grote zwartwit tekening van Job werd zelfs opgemerkt door de Hermitage in Amsterdam, die dolgraag zo’n tekening van Job op zou willen nemen in de collectie.

Schik
De tentoonstelling die Job Exel nu in de bibliotheek van Almelo krijgt, houdt verband met het tienjarig bestaan van het magazine Schik van De Klup Twente in 2020. Schik is een fullcolour tijdschrift dat gemaakt wordt door, voor en met mensen met een beperking. Het verschijnt vier keer per jaar. Job Exel werkt al heel lang mee aan Schik als striptekenaar. Voor de tiende jaargang van Schik is zijn bijdrage extra bijzonder. Job schilderde daarvoor een serie van 8 zeer bijzondere spaar-/kunst-/ansichtkaarten, die in iedere Schik in 2020 te vinden zijn. SOWECO-medewerkers gaan in totaal 40.000 kunstkaarten van Job dit jaar in 20.000 Schik’s plakken. Met die verzamelkaartenactie in Schik komt niet alleen een wens van De Klup Twente uit, maar ook van Job zelf. Hij wilde een spaarkaartenactie organiseren! De droom van Job wordt dit jaar werkelijkheid. Want in alle vier edities van de tiende jaargang van Schik (lente, zomer, herfst en winter) zitten twee van de acht kunst/ansicht/verzamelkaarten van Job. Als lezers van Schik dubbele kaarten krijgen, kunnen ze die onderling ruilen. De Schik is met ingang van 20 maart gratis verkrijgbaar in de bibliotheek voor de liefhebbers. Zeker de moeite waard!