Afbeelding
Foto:

Gemengd beeld tevredenheid Twentse stations

TWENTE - De Twentse treinstations scoren helaas nog niet echt hoog in de landelijke top van de beste stations. Maar, er was bij veel stations wel een stijgende lijn zichtbaar. Werpen de vele investeringen in en om stations hun vruchten af en waar liggen de uitdagingen?

De NS publiceerde deze week de landelijke Stationsomgevingsmonitor 2019. Deze kijkt naar de tevredenheid van stationsbezoekers. De jaarlijkse monitor is een belangrijke graadmeter voor tevredenheid voor de NS. Een station dat goed scoort en aantrekkelijk is, is belangrijk voor de bereikbaarheid van een gemeente en de aantrekkelijkheid van openbaar vervoer als geheel. Voor het onderzoek werden 150.000 reizigers uitgenodigd om hun mening te geven.

Methodiek
Onderzoeksbureau I&O Research vroeg de respondenten naar hun belevenis, waarbij de NS dit presenteert als 'percentage reizigers dat een 7 of hoger geeft.' De cijfers kijken ook naar de resultaten in 2018 en 2014 voor een wat langer perspectief.

Gemengd beeld
Geen van de Twentse stations scoort in de top 25 van landelijk beste stations, maar bij veel stations was wel een stijgende lijn zichtbaar. Zo ging dit percentage in Almelo van 59 naar 63 procent. Wierden bleef stabiel op 82 procent. Andere stijgers waren Enschede (van 71 naar 72 procent), Rijssen (van 61 naar 62 procent). Dalers waren er helaas ook. Zo ging Hengelo van 73 naar 72 procent, Oldenzaal daalde van 87 naar 83 procent, Nijverdal van 85 naar 84 procent, Holten van 82 naar 80 procent en Almelo De Riet ging van 60 naar 58 procent.

Conclusies
Over het algemeen scoren de Nederlandse stations dus best goed qua tevredenheid. Opmerkelijk is dat er niet echt een harde lijn te trekken is of de grotere of kleinere stations beter scoren. Wel is een drukker station doorgaans wat aantrekkelijker qua het bijkomende voorzieningenniveau. Zo is simpelweg een kiosk waar men een kop koffie kan halen al bepalend voor de totale tevredenheid van reizigers.