Afbeelding
Foto: Daisy te Nijenhuis - Day's eye fotografie

Open dag Penitentiaire Inrichting Karelskamp druk bezocht

ALMELO - De Penitentiaire Inrichting Karelskamp in Almelo organiseerde afgelopen zaterdag een open dag. De gevangenis opende ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan de deuren - voor bezoekers. Dat een kijkje in de bajes voor de buitenwereld een interessant uitje was, bleek wel uit de grote belangstelling. 300 mensen namen deel aan de rondleidingen.

In totaal werden drie rondleidingen gehouden van telkens zo'n anderhalf uur. Bezoekers werden per groepje door de metaaldetector geloodst, waarna men per groepje met een medewerker van de gevangenis langs de diverse afdelingen en faciliteiten ging. De Karelskamp is één van de kleinere gevangenissen van ons land met maximaal 182 gedetineerden. Het is ook één van de modernere complexen, aangezien de faciliteit nu 25 jaar bestaat.

Roerige tijd
De PI Karelskamp maakte de afgelopen jaren ook een roerige tijd door. De gevangenis stond op de nominatielijst om gesloten te worden, wat uiteindelijk niet doorging. Dit had wel een zeker domino-effect. Zo werd en blijft het lastig voor de Almelose gevangenis om personeel te vinden. Naast de zware eisen aan het werk speelde ook de onzekere toekomst de faciliteit parten bij de personeelswerving.

Geen hotel
Bezoekers kregen een duidelijk en open beeld van hoe een moderne gevangenis in Nederland werkt en een redelijke indicatie van wat gevangen meemaken. Zo kon men de cel bekijken van gedetineerden met weekendverlof, maar ook de recreatieruimtes waar men kan koken, de werkruimtes voor gedetineerden die hiervoor in aanmerking komen en de algemene faciliteiten zoals de visiteerkamers, medische faciliteiten, bibliotheek en inpandige 'kerk', waarbij dezelfde ruimte vernuftig omgebouwd kan worden van kerk naar moskee. Zelfs een eigen kapper ontbreekt niet; de Karelskamp is bijzonder zelfvoorzienend. Een kleine, gesloten gemeenschap. Het beeld dat bij de bezoekers hopelijk blijft hangen is: "Het is zeker geen hotel". Een beeldvorming die vaak nog wel leeft bij de Nederlander. Een vrijheidsstraf betekent ook veel zaken opgeven; zeker op het gebied van privacy. Camera's houden je overal in de gaten en je dagindeling is zorgvuldig samengesteld en gecontroleerd. Wie niet werkt, zit op cel. Sporten is strikt een uur in de week. Bezoek kan alleen onder toezicht, zelfs doktersbezoek buiten de muren plant men buiten de gedetineerde om.

Rehabilitatie
Wat men ook vooral wilde laten zien is dat de gevangenis een veel bredere insteek heeft dan het opbergen van mensen. Immers, een gedetineerde komt uiteindelijk ook weer terug in de maatschappij. Zo kunnen gedetineerden werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, het inzien van waar ze fout gingen en ook het afkicken van middelen is een belangrijk aspect. De Karelskamp werkt nu ook aan de opzet van het Huis van Herstel, waarbij gedetineerden in de laatste fase van hun detentie buiten de muren kunnen werken aan de terugkeer in de maatschappij. Hier investeert men veel tijd en moeite voor. De bedoeling is uiteraard dat een gedetineerde uiteindelijk als een beter mens weer terugkeert in de samenleving. Al met al mag de Karelskamp terugkijken op een geslaagde open dag, die voor veel bezoekers absoluut de ogen opende over de realiteit van het Nederlandse gevangeniswezen: geen hotel, maar een hersteloord voor wie hier open voor staat.