Afbeelding
Foto:

Praat met tieners over gevaren alcohol en drugs bij carnaval

TWENTE - We staan weer aan de vooravond van het carnaval. Een gezellig feest, wat voor veel mensen ook standaard gepaard gaat met alcohol of een andere verleiding zoals verdovende middelen. Hoewel wij als volwassenen wellicht een redelijk overwogen keuze kunnen maken voor dit soort middelengebruik, is dit voor veel tieners lastiger. Onder groepsdruk en tijdens feesten zoals carnaval kunnen sommigen de verleiding niet weerstaan - met grote risico's als gevolg.

Het is helaas een gegeven dat tieners nogal rebels zijn én erg creatief om aan drank en andere genotsmiddelen te komen. Het is dan ook niet verrassend dat de Twentse gemeenten op en om het carnaval stevig inzetten op toezicht en handhaving rond de diverse carnavalsactiviteiten. Het nuttigen van alcohol door minderjarigen is niet toegestaan, evenals de verkoop aan tieners. De verkopers van alcohol riskeren hiermee boetes van duizenden euro's. De tieners die betrapt worden ontvangen een boete van 95 euro wanneer ze 16 of 17 zijn, hieronder is de boete de helft of een taakstraf.

Andere middelen
Ironisch genoeg zijn andere middelen met eveneens grote risico's vaak makkelijker verkrijgbaar voor tieners. Zo zien we de afgelopen jaren de opkomst van ballonnen met lachgas. Hoewel er landelijk steeds discussie is over een lachgasverbod is dit nu nog niet ingevoerd. Wel hebben diverse gemeenten lokale lachgasverboden ingesteld als onderdeel van de APV. Zo stemde ook de gemeenteraad van Almelo onlangs in met een lachgasverbod in uitgaansgebieden en bij evenementen zoals carnaval. Het gebruik van lachgas brengt vele risico's met zich mee. Uiteenlopend van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen tot blijvend letsel zoals dwarslaesies bij overmatig gebruik. Het grote risico van lachgas is ook de makkelijke beschikbaarheid en lage kosten, ten opzichte van andere middelen. Excessief gebruik ligt dan op de loer.

Praat met uw kind
Het belangrijkste advies van gemeenten, politie en gezondheidsorganisaties is om eerlijk en open met tieners te praten over de risico's van middelengebruik zowel op korte als lange termijn. Ook om hen te wapenen tegen groepsdruk. Het is hoopvol denken dat een tiener nooit de grenzen opzoekt, maar een tiener met de juiste informatie is beter in staat verstandige keuzes te maken over middelengebruik.