Afbeelding
Foto:

Nieuwe Stolpersteine in Almelo: zodat wij niet vergeten

ALMELO - Je kunt er haast niet aan ontkomen: 2020 staat in het teken van de viering van het 75-jarig bevrijdingsjubileum. Naast de leuke activiteiten met een vrolijker karakter - het vieren van vrijheid - zijn er ook juist veel ingetogen initiatieven. De verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog mogen we immers niet vergeten.

Eén van deze aspecten is uiteraard de jodenvervolging. Het wegvoeren en vermoorden van een totale bevolkingsgroep. In Nederland woonden bij aanvang van de oorlog zo'n 140.000 joden. Hiervan werden er naar schatting 107.000 gedeporteerd gedurende de oorlog. Een kleine 25.000 mensen overleefden dit. Nederland had hierdoor het relatief grootste aantal joodse slachtoffers van West-Europa. Ook in Twente werden veel joodse inwoners weggevoerd. Velen van hen keerden dus uiteindelijk niet terug. Om de herinnering aan deze inwoners blijvend levend te houden, kwam de Duitse kunstenaar Gunter Demnig met het idee van de 'stolpersteine', oftewel struikelstenen. Deze stenen zijn voorzien van een messing plaatje met daarop de naam, geboortedatum, datum van deportatie, plaats en datum van overlijden. Deze stenen worden dan geplaatst op de locaties waar destijds deze betreffende inwoners woonden. Inmiddels zijn door heel Europa deze stenen geplaatst. De eerste daarvan werd in 1995 geplaatst in Keulen. In december vorig jaar werd de 75.000-ste steen geplaatst.

In Almelo
Op zondag 22 maart is er een Stolpersteine-bijeenkomst in Almelo. De Stichting Stolpersteine Twente plaatst dit jaar 25 nieuwe stenen, waaronder 7 in Almelo. Deze komen op vier verschillende locaties. Op zondag 22 maart zal Gunter Demnig zelf deze stenen plaatsen, onder toeziend oog van nabestaanden en verzetsstrijders. Deze middag is er van 14.00 tot 15.00 uur ook een bijeenkomst in het stadhuis, met een toespraak van burgemeester Gerritsen en van Bertien Minco. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.