Afbeelding
Foto:

In 2020 geen Rembrandt Fiësta

ALMELO - Liefhebbers van het multiculturele Rembrandt Fiësta moeten we helaas teleurstellen: er komt in 2020 geen negentiende editie van dit evenement.

"Het geminimaliseerde bestuur kan om diverse redenen niet anders besluiten dan een punt te zetten achter Rembrandt Fiësta", aldus de persverklaring. In 2001 ging het Rembrandt Fiësta van start als een wijkactiviteit in de Ossenkoppelerhoek, met als doel om Almeloërs van verschillende culturen met elkaar in contact te brengen. Door de jaren heen groeide dit uit tot een groter intercultureel evenement met veel bezoekers. Het bestuur nam dit moeilijke besluit met name vanwege twee redenen: het lukt niet om een voltallige bezetting qua bestuur te realiseren en het is ieder jaar weer moeilijker om de financiële zaken rond te krijgen.

Breed evenement
Het programma heeft in de loop van de jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt, waarbij het streven was dat er jaarlijks uit tenminste drie continenten artiesten werden aangetrokken om het podiumprogramma te vullen. Men mocht in de loop der jaren een breed scala van internationale groepen op het podium begroeten: diverse Afrikaanse groepen met als hoogtepunt het kinderkoor Kidsgear uit Uganda, Turkse, Armeense en Molukse groepen; Chinese, Indonesische en Thaise groepen uit Azië en ook Zuid-Amerikaanse groepen met twee keer een optreden van de Capoeirashow MCN uit Brazilië. Uit Europa zagen we op het podium groepen uit Polen, Duitsland, Oostenrijk, Bosnië e.a.. Ook traden er bekende Nederlandse zangers en dansgroepen op, zoals de Nederland Molukse band Massada, Marga Bult, de 3J's, Thomas Berge en René Schuurmans om er maar een paar te noemen. Naast de muzikale optredens was het festival ook vooral bekend vanwege de gezellige hapjesmarkt, waar bezoekers kennis konden maken met gerechten uit alle hoeken van de wereld.

Culturele onderdelen
Het kinderplein en het vliegerevenement waren de laatste jaren sterk gericht op cultuurgerichte activiteiten vanuit allerlei culturen. Eén onderdeel van Rembrandt Fiësta mag zeker niet vergeten worden: de Rembrandtschildertjes. Per jaar gingen zo'n 60 kinderen van de basisscholen aan de slag met palet, verf en penseel om rond een vastgesteld thema in aanraking te komen met de schilderkunst. Dit alles onder begeleiding van deskundige kunstenaars. Dit onderdeel is inmiddels ondergebracht in de Stichting Rembrandtschildertjes. De organisatie kijkt met dankbaarheid terug op de mooie jaren en de vrijwilligers die het mogelijk maakten.