Afbeelding
Foto:

Woningen Almelo moeten duurzamer worden

ALMELO - De gemeente Almelo wil ongeveer 5.000 woningeigenaren in 2020 helpen om in de eigen woning energie te besparen. Hiervoor ontvangt de gemeente van het Rijk een subsidie van bijna 400.000 euro.

Het geld kan worden gebruikt voor kleine energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van tochtstrips of radiatorfolie. Het gaat om een subsidiebedrag van €371.400,- uit de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Met dit bedrag gaat Almelo projecten opzetten om woningeigenaren te stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen in huis. Daarnaast gebruikt de gemeente de regeling voor het geven van advies aan huiseigenaren over energiebesparende maatregelen zoals dak-, raam- of gevelisolatie. Dat gebeurt in samenwerking met Duurzaam Thuis Twente.

Doelgroep
De gemeente Almelo hoopt met deze regeling een specifieke groep mensen te bereiken: mensen die al wel kunnen en willen qua het nemen van duurzame maatregelen, maar die nog niet weten hoe zij dit uit moeten voeren. Ook denken veel inwoners dat het nemen van energiebesparende maatregelen erg duur zal zijn, terwijl de praktijk uitwijst dat investeringen zich relatief snel terugverdienen. Wethouder Van Mierlo van Duurzaamheid: "De inwoners die we nu proberen te bereiken, zijn hopelijk de mensen die over een paar jaar grotere vervolgstappen durven te zetten."

Tochtstrips
Wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente laten zien dat met kleine, gratis of goedkope aanpassingen er al flink geld en energie bespaard kan worden. De kleine maatregelen die met deze subsidie uitgevoerd kunnen worden zijn bijvoorbeeld het gebruik van tochtstrips bij kierende deuren, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop of bijvoorbeeld led-verlichting. Wethouder Van Mierlo: "Meer duurzame energie, minder CO2 uitstoot en meer ruimte voor kwalitatief groen en water zijn de ambities waarvoor in Almelo het licht op groen gaat. Deze klimaatambities kunnen we alleen succesvol realiseren als we de uitdaging met de hele stad aangaan. Daaraan draagt deze subsidie bij." De gemeente werkt nog aan het plan om de subsidie concreet in te zetten. Huiseigenaren krijgen informatie over het vervolg.

Afbeelding