Afbeelding
Foto:

Evaluatie koopzondag Wierden

WIERDEN - In veel andere gemeenten was de discussie over koopzondagen al een tijd beslecht. In Wierden duurde het wat langer om dit erdoor te krijgen. Nu we een jaar officieel koopzondagen hebben, is het ook voor de gemeente tijd om te evalueren hoe dit loopt.

Sinds 1 januari 2019 mogen supermarkten en andere levensmiddelenwinkels op de zondag open van 12.00 tot 18.00 uur. Voor de andere winkels werd de mogelijkheid ingevoerd om 12 keer per jaar een opening aan te vragen.

Evalueren
De gemeente voerde onlangs een peiling uit onder winkeliers en inwoners om de gevoelens rond de nieuwe koopzondagen in kaart te brengen. Deze maand worden de resultaten verwacht.

Weinig animo
De gemeente wil in ieder geval weten in hoeverre inwoners concreet gebruik maken van de mogelijkheid om op zondag hun boodschappen te doen, maar ook of ze het überhaupt nodig vinden dat winkels open zijn op zondag. Vooralsnog bleek er weinig animo bij ondernemers om zondagsopening aan te vragen. Zo maakte Roetgerink in Enter nog het meeste gebruik van deze mogelijkheid. Een veelgehoord argument bij ondernemers is dat een koopzondag alleen werkt wanneer zo veel mogelijk winkels open zijn. Voor een enkele winkel komen klanten immers niet, zo is hun gedachte.

Aanpassingen
Met het evalueren heeft de gemeente hopelijk ook een beter inzicht in de concrete wensen en meningen wanneer de winkeltijdenverordening aangepast zou worden. Zo is één van de vragen of bijvoorbeeld de tijd van zondagsopening - 12.00 tot 18.00 uur - goed is, of dat men bijvoorbeeld al voor 12.00 of na 18.00 uur zou willen winkelen.