Afbeelding
Foto:

Het vergeten kind

TWENTE - Deze week staat in het teken van 'het vergeten kind'. De hele week lang wordt aandacht gevraagd voor thema's rondom kwetsbare kinderen. Dit jaar is er speciale aandacht voor de steeds wisselende hulpverleners waar kinderen mee te maken krijgen.

Nederlandse kinderen zijn, wereldwijd gezien, heel goed af. Ze groeien over het algemeen veilig, gezond en gelukkig op in Nederland. Toch heeft niet ieder kind een fijne thuissituatie. Jaarlijks kunnen duizenden kinderen niet meer thuis wonen; bijvoorbeeld vanwege huiselijk geweld of andere factoren waardoor ze thuis niet meer veilig zijn. Ook zijn er veel kinderen die wel thuis wonen, maar dagelijks geconfronteerd worden met ernstige problemen zoals verslaving van een ouder, ernstige schulden, psychische problemen of een onvermogen om goed op te voeden. Stichting Het Vergeten Kind vraagt daarom een week lang extra aandacht voor dit belangrijke thema. Dit jaar vragen zij aandacht voor de wisselende hulpverleners waar kinderen mee te maken krijgen. Vooral kinderen die in een groepssituatie wonen krijgen te maken met veel hulpverleners. Klaar voor een schokkend cijfer? Gemiddeld hebben zij al 64 hulpverleners gezien. Dit komt omdat ze bijvoorbeeld vaak verhuizen binnen de jeugdhulpverlening. Dat kinderen veel mensen zien en vaak afscheid moeten nemen van een hulpverlener is lastig. Ze moeten telkens weer hun levensverhaal vertellen, voelen zich niet begrepen en herbeleven zo onnodig vaak vervelende herinneringen.

Lastige problematiek
Het oplossen van dit probleem is niet eenvoudig, zo erkent ook de stichting. Het zou al wel veel helpen wanneer kinderen niet te vaak verhuizen en een vaste vertrouwenspersoon krijgen waar ze op kunnen bouwen.