Afbeelding
Foto:

Leerlingen uit Almelo herdenken samen in Münster

ALMELO - Een groep leerlingen van het CSG het Noordik in Almelo hebben deze week doorgebracht in Münster. Op zondag vertrokken de leerlingen naar Münster in het kader van het project Samen Herdenken.

Er was een uitgebreid programma opgezet voor de leerlingen, samen met hun leeftijdsgenoten van het Annette-von-Droste-Hülshoff- Gymnasium. Maandag leverden zij gezamenlijk een bijdrage aan de Holocaust-herdenking. Zo ervaren zij wat de verschillen zijn tussen Nederland en Duitsland, want op 4 mei zijn zij ook bij de dodenherdenking in Almelo samen met hun Duitse vrienden. In Duitsland gaat het herdenken net wat anders; hier is 27 januari de 'Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus'.

Mooi contact
Het eerste contact was al in november gelegd in de synagoge van Enschede, hier hebben ze eerst elkaar leren kennen en daarna nagedacht over de teksten voor de herdenking. De herdenking in Münster was erg officieel maar de leerlingen waren niet zenuwachtig. Ze hebben overnacht bij hun Duitse vrienden en bezochten ook de school. Verder werd ook een randprogramma opgezet met onder meer een bezoek aan een museum over de Tweede Wereldoorlog. Deze vrijdag zijn de Noordik-leerlingen nog een keer te gast in Münster voor een officiële opening van een nieuwe tentoonstelling in de Villa, samen met docent Erik Haandrikman.

Breed herdenken
De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het herdenken in grensoverschrijdende zin. Het was decennia lang een lastig onderwerp om aan te snijden; de Duitse rol in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl ook hier veel slachtoffers vielen onder de gewone bevolking. Ook niet iedereen die een geweer vasthield stond achter de wreedheden van de oorlog.

Nooit meer
De boodschap die de jonge generaties aan beide kanten van de grens meekrijgen is er een van verzoening; samen werken aan een vreedzame toekomst. Maar ook dat we waakzaam moeten blijven om herhaling van dit soort wreedheden te voorkomen.