Afbeelding
Foto:

Gemeente wil stok achter de deur tegen leegstand

ALMELO - De binnenstad van Almelo is volop in ontwikkeling. De gemeente investeert om deze mooi en levendig te houden, evenals de ondernemers en ontwikkelaars die in het centrum actief zijn. Toch kampt Almelo ook met problemen: de langdurige, onwenselijke leegstand van winkelpanden is nog hoog.

Om wat te doen tegen de grote mate van leegstand stelt het Almelose college van Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad voor om in te stemmen met de nieuwe Leegstandverordening BInnenstad. Deze zou dan per 1 april dit jaar in werking treden. De verordening krijgt dan een looptijd van twee jaar, waarna geƫvalueerd zal worden.

De verordening
Als onderdeel van het lopende binnenstadsplan heeft de gemeente zich ook als doel gesteld om de leegstand van winkelpanden in de binnenstad te verminderen. Met de leegstandverordening worden eigenaren van deze panden juridisch begeleid naar herinvulling van een langdurig leegstaand pand. De verordening moeten we dan ook sterk zien als een spreekwoordelijke stok achter de deur. Het succes van het binnenstadsplan hangt af van de medewerking van de pandeigenaren, maar niet iedereen heeft direct animo om dit op te pakken. Wanneer pandeigenaren niet meewerken heeft dit financiƫle en juridische consequenties. Van leegstaande panden is vaak het probleem dat de eigenaren zich op de achtergrond houden en onbekend zijn. Ze voelen zich niet betrokken bij de binnenstadsproblematiek, aldus de verordening. De verwachting is wel dat een en ander niet zonder slag of stoot zal gaan. Een besluit van het college om uiteindelijk een dwangsom op te leggen zal in sommige gevallen zorgen voor een rechtsgang.

Nieuw gebruik
In veel gemeenten is men druk aan het experimenteren met nieuwe invulling van leegstaande panden, zowel op korte als lange termijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een pand klaar te stomen voor een andere bestemming - van retail naar horeca - of juist een compleet andere functie; het omzetten van een winkelpand naar een woonlocatie. Er is immers een grote behoefte aan woningen.