Afbeelding
Daisy te Nijenhuis - Day's eye fotografie

Jubilerende gevangenis de Karelskamp houdt 'open dag'

ALMELO - De Penitentiaire Inrichting de Karelskamp in Almelo bestaat 25 jaar. De gevangenis viert dit onder meer met een open dag (voor de niet-gedetineerden, uiteraard).

Wie nieuwsgierig is naar hoe het er aan toe gaat binnen de gevangenismuren kan zich hiervoor aanmelden. De open dag staat zaterdagavond 15 februari op het programma. Er is plek voor maximaal 250 belangstellenden.

Aanmelden
Opgave voor de open dag is mogelijk tot en met uiterlijk woensdag 5 februari. Voor bezoekers geldt een minimum leeftijd van 18 jaar. Aanmelden kan alleen via de mail: b.kuipers@dji.minjus.nl.

Geschiedenis
Vestigingsdirecteur Ton Golstein en hoofd Veiligheid Bart Kuipers waren er beiden bij toen in 1995 de Karelskamp van start ging. Golstein als managementtrainee, Kuipers was teamleider beveiliging. Ze hebben de PI een behoorlijke groei zien doormaken. In vele opzichten. "In het begin was er plek voor 50 gedetineerden. Inmiddels hebben we 182 cellen en ruim 160 medewerkers", vertelt Kuipers.

Blauwe vuilniszak
Ook het werk binnen de gevangenismuren is veranderd. "Voorheen stuurden we gedetineerden aan het einde van hun straf met een blauwe vuilniszak de straat op en moesten ze zich maar redden", weet Kuipers. "Tegenwoordig brengen we al vanaf dag één de problemen van een gedetineerde in kaart. Met hulp van onze ketenpartners zoals gemeenten, reclassering en andere organisaties én de gedetineerde zelf gaan we dan aan de slag. Zodat de gedetineerde kan werken aan een succesvolle re-integratie en niet terugvalt in crimineel gedrag."

Complexe situatie
Bekend gegeven binnen de Nederlandse gevangenissen is dat de doelgroep steeds complexer wordt. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, zoals verslavingen, psychische stoornissen en de zwaarder wordende vormen van criminaliteit. Gevangenisdirecteur Ton Golstein: "Dit vraagt uiteraard wat van ons personeel. Ze doen dag in dag uit hun stinkende best om een bijdrage te leveren aan een veiliger Nederland. Mooi vind ik dat er best veel is veranderd in onze PI in de loop der jaren, maar de wijze waarop we onze gedetineerden bejegenen is dezelfde gebleven. Dat gebeurt op een respectvolle wijze. Gemoedelijk, met oog voor de ander. Dat zorgt voor een positief detentieklimaat. Dit blijkt ook uit de positieve scores die we halen in onderzoeken en het aantal incidenten."

Huis van Herstel
In de afgelopen 25 jaar was het voortbestaan van PI Almelo enkele malen onzeker, inmiddels ziet de toekomst er weer positief uit. Golstein: "Later dit jaar openen we bijvoorbeeld het Huis van Herstel. Een aparte afdeling, buiten de gevangenismuren. In het Huis van Herstel komen Twentse gedetineerden die in de laatste fase van hun straf zitten. Ze krijgen extra zorg en aandacht van diverse instanties zodat ze weer volwaardig deel kunnen uitmaken van de samenleving."

Beter beeld
Golstein en Kuipers kijken uit naar de open dag. "Veel mensen hebben een beeld over de gevangenis zonder dat ze er ooit geweest zijn", stelt Kuipers. "Het is hier zeker geen hotel. Vrijheidsbeneming is een straf. Tijdens de open dag willen we graag laten zien hoe het er in een gevangenis uitziet en hoe een gedetineerde hier zijn tijd doorbrengt. Hoe ziet een cel eruit? Wat voor werk doen ze overdag? Hoe verloopt het re-integratietraject? Op al die vragen geven we antwoord tijdens onze open dag."

Foto: Daisy te Nijenhuis