Afbeelding
Foto:

Wierden wil historische graven behouden voor toekomst

WIERDEN - Het behouden van de lokale geschiedenis van Wierden heeft een grote prioriteit. Niet alleen voor de gemeente, maar ook voor onder meer de Historische Kring. De geschiedenis van een gemeente en diens inwoners kun je uit veel bronnen halen. En, voor wie er oog voor heeft, is ook een begraafplaats haast een geschiedenisboek. Het behouden van historisch belangrijke graven is dan ook een prioriteit voor de gemeente.

De gemeente Wierden gaat nu, samen met de Historische Kring Wierden en Stichting Maluku4Maluku, een lijst met beschermwaardige graven van drie gemeentelijke begraafplaatsen opstellen. Op deze lijst staan graven van veteranen of graven die vanwege historische of monumentale waarde het behouden waard zijn.

Behouden van het graf
Graven die op de lijst staan, worden in de toekomst niet geruimd maar blijven behouden en worden onderhouden. Het gaat om graven en monumenten op de begraafplaatsen De Appelhof en Vriezenveenseweg in Wierden en de Weitakkersweg in Enter. "Op deze manier kunnen we graven van mensen uit onze gemeente die iets bijzonders hebben betekend voor onze samenleving behouden. Door de graven in ere te houden, blijft de geschiedenis bewaard", vertelt wethouder Johan Coes.

Samenwerken
Om te bepalen welke graven er op de lijst komen, gaat de gemeente samen met Stichting Historische Kring Wierden en Stichting Maluku4Maluku criteria opstellen. Beide organisaties zijn nauw betrokken bij het samenstellen van de lijst. "We vinden het belangrijk dat het een project van de gemeenschap is en niet van de gemeente. Daarom gaan we samen kijken naar de verhalen achter de graven en welke daarvan behouden moeten blijven voor later", legt Coes uit. Als de lijst – met bijbehorende criteria – klaar is, wordt deze ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

Goed inzicht
De graven in een gemeente kunnen een goed historisch inzicht geven van het leven, de dood en de ontwikkeling van een gemeenschap door de eeuwen een. Hoe ouder het graf is, hoe interessanter de ontdekkingen kunnen zijn. Gemeenten zien daarnaast ook op cultureel en historisch vlak een grote waarde om de graven in hun huidige staat te behouden. De begraafplaats aan de Appelhof stamt uit 1848 en zo'n 3.000 mensen vonden hun laatste rustplaats op deze mooie locatie.