Afbeelding
Foto:

Politie waarschuwt voor inbraken in Almelo

ALMELO - Almelo heeft de laatste tijd helaas te maken met een toename in het aantal woninginbraken. Dusdanig dat de Politie Almelo hiervoor een waarschuwing heeft uit gedaan waarin ze iedereen vraagt om alert te zijn.

"Boeven vangen we samen, dus we kunnen alle extra oren en ogen zeker gebruiken!" Zo luidt de oproep die de Politie Almelo plaatst op sociale mediakanalen. De stad heeft de laatste tijd te maken met steeds meer inbraken. Om dit succesvol te bestrijden is niet alleen inzet van de politie nodig, inwoners zelf kunnen ook veel betekenen. Aan hen wordt gevraagd om extra alert te zijn op verdachte situaties. De politie wordt graag op de hoogte gehouden van bijvoorbeeld verdachte personen of auto's in een wijk.

Observeren
Er wordt de laatste tijd steeds meer bekend over de werkwijze van inbrekers, maar toch gaat het nog vaak mis. Zo is men er mee bekend dat inbrekers vaak observeren voordat ze toeslaan. Met een rondje door een straat of door in een geparkeerde auto de wacht te houden kunnen ze zien welke huizen makkelijk te betreden zijn. Is iemand op vakantie? Of vertrekt iemand zonder de voordeur goed op slot te draaien? Het zijn allemaal signalen voor groen licht voor een inbreker. Anderzijds zijn er ook manieren om inbrekers af te schrikken. Goed hang- en sluitwerk is een van deze factoren. Hoewel dieven steeds gehaaider worden, kost een deugdelijk slot vaak meer tijd om te kraken en tijd is kostbaar.

Wijkpreventie
Daarnaast is wijkpreventie een effectief middel gebleken tegen inbraak. Wanneer bekend is dat buurtgenoten gezamenlijk alert zijn op verdachte situaties, wordt de buurt een stuk minder aantrekkelijk voor dieven. Een whatsapp-groep met buurtgenoten kan kracht worden bijgezet met straatborden waarop wordt aangekondigd dat er wijkpreventie actief is. Het advies van de politie is op dit moment om verdachte situaties onmiddellijk door te geven aan hen. Noteer hierbij zo veel mogelijk gegevens, zoals een kenteken, merk en type auto of een signalement van de persoon; grootte, postuur, opvallende kenmerken en kleur kleding.