Afbeelding
Foto:

Gesellug

Sinds de laatste raadsvergadering weet iedereen het; het huwelijk tussen BBE en D66 in wat de Enschedese Coalitie genoemd wordt, is geen gelukkig huwelijk. De hoofdrolspelers lagen maandagavond te rollebollen in het stadhuis, want dames en heren, waar gaat het in de politiek altijd om? Juist, macht. En dat klinkt raar, maar zo hoort het ook. Het oude verhaaltje dat Wiegel en Van Agt buiten de Tweede Kamer goed met elkaar op konden schieten, maar binnen de zaal voor de camera’s elkaar naar het leven stonden, is ook meer een fabeltje dan realiteit. Politiek kost je vriendschappen, macht vreet onschuld. Uiteindelijk kost politiek menselijkheid.

Want hoe zijn de feitelijke verhoudingen binnen het Enschedese college? Burgerbelangen Enschede (BBE) is de grootste partij binnen de gemeenteraad en is daarmee de machtigste. Toch? Nee, dat hoeft niet. In politiek speelt de grootte van de fractie een belangrijke rol, maar bijvoorbeeld een fractie van zes zetels is niet automatisch drie keer zo machtig als een tweemansfractie. Dat hangt ook van andere factoren af, waarvan vele te maken hebben met persoonlijke eigenschappen. Bijvoorbeeld ervaring en kennis. Hoe lang zit je al in de politiek? Toegankelijkheid. Leg je gemakkelijk contacten, ook buiten de eigen fractie? Kun je zaken uitvechten en daarna doen alsof er niets gebeurd is? En is dat ook echt zo? Ik bedoel; vreet iets aan je of kun iets echt opzij zetten?

Ben je een man of een vrouw? Volgens mij kunnen vrouwen gemakkelijker met mensen omgaan en mannen maar moeilijker problemen verwerken en wegzetten. Bij de Enschedese gemeenteraad spelen al deze factoren een rol. Maar er is meer. BBE heeft de grootste fractie, maar heeft grote moeite met het “jonge honden”-gedrag van D66. BBE staat met beide benen in de machtsmodder en wil nog weleens primair reageren. Plotseling van stemgedrag veranderen bijvoorbeeld. Praktischer, opportunistischer, terwijl D66 meer studentikoos is. D66 wil het spelletje van het vorig college voortzetten, maar vergeet de rest van de Coalitie mee te nemen. BBE kijkt wat om zich heen en ziet aan de ene kant de politiek moeilijke issues die nog opgelost moeten worden en aan de andere kant de samenstelling van de fractie die niet optimaal is.

Blijft de rest over; de kleine fracties. Inhoudelijk van links naar rechts, die soms samenwerken en soms niet. Maar dat biedt anderen de mogelijkheid om zo nu en dan dingen voor elkaar te krijgen. Maakt de politiek in Enschede in elk geval interessanter voor de buitenstaander. De direct betrokkenen vragen om rust, maar dat is er niet vaak op de Marktplaats van de macht bij het Ei van Ko.


Jan Visser