Afbeelding

Wilde narcis gezocht

TWENTE - De wilde narcis bloeit weer op karakteristieke boerenerven in Noordwest Overijssel. Landschap Overijssel maakt zich sterk voor het in stand houden van de soort. Om de verspreiding van de wilde narcis in Twente en Salland in kaart te brengen, vraagt Landschap Overijssel uw hulp!

Van nature komt de wilde narcis voor in het overgangsgebied tussen veengebied en de daar ontspringende beeklopen. Vanwege hun sierwaarde en boodschap - ‘brengen van het voorjaar’ - werden wilde narcissen door de eerste boeren vaak gekoesterd en daarom soms overgeplant op erven. Door ontginning zijn veel van de oorspronkelijke groeiplaatsen verdwenen. Maar op sommige oude boerenerven, waar in de loop van de tijd weinig is veranderd, kun je de wilde narcis nog aantreffen.

Onderzoek
Landschap Overijssel maakt zich sterk voor het in stand houden van de wilde narcis. Op dit moment wordt gezocht naar oorspronkelijke vindplaatsen in Twente en Salland, zoals oude boerenerven rondom het stroomgebied van de Vecht, Regge en Dinkel. Typische plekken waar je de wilde narcis kunt aantreffen zijn oude boomgaarden, rommelhoekjes op het erf of onder oude (beuken)hagen. Op dit soort groeiplaatsen zie je vaak ook sneeuwklokjes en andere bolgewassen.

Herkennen
Het is een hele kunst om de wilde narcis te onderscheiden van de gekweekte variant. Vooral ook omdat er steeds meer gecultiveerde soorten bijkomen. De bloem van de wilde narcis is tweekleurig; de trompet is eidooiergeel en de omliggende bloembladen zijn lichtgeel. Stengel en blad zijn grijsgroen, terwijl die van de gekweekte variant grasgroen zijn. Tot slot is de wilde narcis de helft kleiner dan de gekweekte trompetnarcis. Meer informatie vind je op: www.landschapoverijssel.nl/planten-en-dieren-op-je-erf/wildenarcis

Helpen
Wilde narcissen op of bij een oud boerenerf herkend? Stuur een foto en het adres van de vindplaats en een close up-foto van de narcis naar: info@landschapoverijssel.nl