Afbeelding
Foto:

MuseumJeugdUniversiteit gaat weer van start

ENSCHEDE - Op 15 maart gaat in De Museumfabriek in Enschede weer een nieuwe collegereeks voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar van start.

Dit voorjaar staat de reeks in het teken van ‘Bouwen’. Hoe bouwden de mensen vroeger en hoe gaat het nu? Hoe bouwen ze in andere werelddelen? En hoe bouwen we in de toekomst? Deze en andere vragen komen allemaal aan bod in deze collegereeks! Kinderen leren zelf een huis ontwerpen en bouwen en werken daarbij met een echte lasersnijder.

Architecten

Het eerste college op 15 maart om 10.30 uur gaat over "Is architect een veranderend beroep?" Was er ooit zo’n overvloed van nieuwe voorbeelden en varianten van vormen en materialen? Was er ooit een tijd, waarin zoveel bijzondere oplossingen in de gebouwde omgeving naast elkaar gebouwd werden? Het is haast te veel, al die rijke vormen. Te veel om nog te herkennen waar het echt om draait in architectuur. Waar alles mag en alles kan, hoeft niets meer. Architect Sander ter Harmsel van LKSVDD architecten geeft in dit college een kleine inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse architectuur.

Tweede college
"Moet je in Australië anders bouwen?" is het onderwerp van het tweede college op 19 april om 10.30 uur. Dit college maakt een uitstapje. In Nederland zijn de huizen over het algemeen van baksteen en in Scandinavië bijna allemaal van hout! Waarom zien gebouwen in de wereld er zo verschillend uit? Architect Ravand Suleiman van LKSVDD architecten laat veel verschillende culturen zien en legt daarbij uit welke gedachte de architect daarbij had.

De toekomst
Het derde college, 17 mei om 10.30 uur, heeft het onderwerp: "Hoe bouwen we in de toekomst?" Bij het bouwen van huizen moeten we rekening houden met het klimaat. Hierbij speelt de keuze met welke materialen we bouwen een steeds grotere rol. Wat is een duurzame materiaalkeuze? Deze vraag houdt ingenieur Olga van der Velde van het NIBE elke dag bezig. Door middel van een quiz vraagt ze wat jullie denken wat een duurzaam materiaal is. In de rest van het college laat ze vervolgens zien hoe dit wordt bepaald.

Mijn perfecte huis
In het vierde college, Hoe bouw ik mijn perfecte huis?, ga je zelf aan de slag met ontwerpen in een computerprogramma en een lasersnijder. Je krijgt al wat tips mee om thuis te kunnen beginnen en bouwt dan in De Museumfabriek jouw eigen huis. Om dit goed te kunnen doen, duurt dit college 2 uur. Het college wordt gegeven door Dennis Klootwijk, expert op het gebied van laser- snijden en 3d printen. Dit college is op 14 juni om 10.30 uur.

Informatie en opgeven
Ieder half jaar start er een nieuwe reeks van de MuseumJeugdUniversiteit. De lezingen worden georganiseerd voor maximaal 60 kinderen (vol=vol) van 8 tot 12 jaar, op zondagochtenden van 10.30 tot maximaal 12.00 uur. De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma. Opgeven kan via de site van de MuseumJeugdUniversiteit: www.museumjeugduniversiteit.nl. Deelname kost € 20,00.