Afbeelding
Foto: Tosca Hofstede

Nieuw traject F35 geopend

ALMELO - De gemeente Almelo heeft afgelopen week een nieuw traject van de fietssnelweg F35 in gebruik genomen. Verkeerswethouder Arjen Maathuis verrichtte de opening op 19 december samen met de Fietsersbond.

Het traject vanaf de Westermaatweg in Almelo tot aan Vriezenveen is nu gereed. Het bestaande fietspad is vervangen door een compleet nieuw fietspad dat aan de voorwaarden van de F35 voldoet. Dit is het eerste traject van de F35 waarbij een duurzame cementloze betonconstructie is toegepast. Het fietspad is breder dan het vorige fietspad en voorzien van zuinige LED-verlichting met bewegingsmeldingen.

Het groen
Begin 2020 worden bomen langs het traject verwijderd en geplant. Door het kappen van slechte bomen en meer nieuwe bomen bij te planten, wordt de bomenstructuur versterkt. Ook worden er in de bermen bloemenmengsels gezaaid waar insecten op af komen. Het aantrekken van insecten is één van de natuurlijke maatregelen tegen de eikenprocessierups.

Wat is de F35?
De F35 is de benaming voor een zogeheten 'fietssnelweg'. Deze hoogwaardige fietsverbindingen worden momenteel aangelegd tussen de diverse Twentse steden. Voor fietsers heeft de F35 diverse voordelen. Zo bestaat de weg uit aangenaam breed, hoogwaardig asfalt en fietsers hebben vrijwel altijd voorrang op overig verkeer. Sinds maart dit jaar is het bovendien ook toegestaan om de snelle speed pedelecs te gebruiken op deze verbindingen. Dit zijn zeer snelle elektrische fietsen die 45 kilometer per uur kunnen halen.

Fietsstimulans
De gedachte achter de realisatie van de snelle fietsverbindingen tussen grotere Twentse plaatsen is dat dit ook woon-werkverkeer per fiets stimuleert. De snelle fiets in combinatie met hoogwaardige verbinding biedt dan een volwaardig alternatief voor autoverkeer op dit soort afstanden.