Afbeelding
Foto:

Nog vaak extra kosten voor nieuw rijbewijs

ALMELO - Een derde van de Overijsselse gemeenten rekent nog steeds extra kosten bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs wanneer inwoners dit verliezen. Ook de gemeente Almelo valt onder deze groep, hoewel de 'schade' hier meevalt ten opzichte van sommige gemeenten.

Mensen die hun rijbewijs verliezen, moeten zo spoedig mogelijk een nieuw rijbewijs aanvragen. Vervolgens hangen je kosten af van welke gemeente je woont. Een gemeente mag 39,78 euro rekenen voor het nieuwe rijbewijs zelf. Echter mogen zij ook nog standaard aanvullende kosten berekenen; het 'rijkostenonderdeel' van 9,70 euro en eventueel 34 euro bij een spoedaanvraag. Hierbij komt nog een 'gemeentelijk kostendeel' dat zij mogen toevoegen wanneer het gaat om een verloren rijbewijs. Deze kosten zijn in 2019 maximaal 30,08 euro. Hierdoor liggen de totale kosten voor een nieuw rijbewijs in Overijssel tussen 35 euro en 69,03 euro. Independer bracht voor alle Nederlandse gemeenten in kaart wat een nieuw rijbewijs kost bij verlies, inclusief bijzondere tarieven en aanvullende toeslagen.

In Overijssel
In de provincie Overijssel, die 25 gemeenten telt, zijn er in totaal 8 gemeenten waar mensen die hun rijbewijs hebben verloren extra kosten kunnen verwachten. Dit zijn de gemeenten Deventer (29,25 euro), Olst-Wijhe (24,60 euro), Staphorst (19,90 euro), Hellendoorn (19,85 euro), Rijssen-Holten (19,80 euro), Tubbergen (16 euro), Dinkelland (16 euro) en Almelo (10,30 euro).

Het kan erger
Binnen de provincie is de gemeente Deventer, met een totaalbedrag van 69,03 euro, hierdoor het duurst voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij verlies. Omdat er ook een extra tarief geldt bij spoed kan het totaalbedrag in Deventer oplopen tot 103,13 euro. Bovendien brengt Deventer, als enige Overijsselse gemeente, extra kosten in rekening (58,50 euro) bij een tweede vermissing (binnen een jaar) van het rijbewijs.

Voordeligst
De gemeente Oldenzaal is in Overijssel het voordeligst voor mensen die hun rijbewijs zijn verloren. Het reguliere tarief voor de aanvraag ligt met 35 euro, bijna 5 euro lager dan wat de meeste gemeenten in Overijssel aanhouden (39,75 euro).

Verzekering
"Mensen die zonder geldig rijbewijs deelnemen aan het autoverkeer zijn in principe onverzekerd," zegt Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: "Als je na een ongeval niet direct een geldig rijbewijs kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. In dat geval moet je wellicht achteraf aantonen dat je rijbewijs ten tijde van het ongeval geregistreerd was. Wettelijk is rijden zonder geldig rijbewijs strafbaar en de politie kan je hiervoor een boete opleggen." Samson heeft ook nog een tip: "Als je rijbewijs uit huis gestolen is, dan kun je de kosten claimen via je inboedelverzekering. Is hij uit je auto gestolen? Dan kan dit vaak ook".