Afbeelding
Foto:

Lever frituurvet in

TWENTE - De laatste week van december is de week van lekker eten. En na het heerlijke kerstdiner van deze week, worden de komende dagen weer volop oliebollen gebakken. Het frituurvet - het vloeibare goud - moeten we echter wel netjes verwerken.

Ieder jaar vraagt het Waterschap Vechtstromen er weer aandacht voor: spoel niets door het toilet wat er niet in hoort, waaronder frituurvet. Dit zorgt jaarlijks namelijk voor tienduizenden euro's aan schade onder meer zuiveringsinstallaties en de riolering.

Grootverbruikers
Nederlanders zijn grootverbruikers als het gaat om vet en olie in de keuken. Dankzij onze voorliefde voor een gefrituurde snack gebruikt de gemiddelde Nederlander ongeveer 4 kilo frituurvet per persoon, per jaar. Dit komt dan voor 2,6 kilo voor rekening van de horeca, 1,4 kilo gebruiken we thuis. Dit betekent dat de horeca jaarlijks zo'n 44 miljoen kilo frituurvet gebruikt - én ze zamelen dit praktisch altijd apart in.

Goed recyclen
Voor thuisgebruik is dit laatste helaas nog een stuk minder gebruikelijk. In totaal gebruiken we thuis ongeveer 24 miljoen kilo frituurvet. Een niet onaanzienlijk deel wordt echter niet apart ingezameld. Dit is jammer, want het doorspoelen van vet levert niet alleen schade op. Het vet zou ook juist goed gebruikt kunnen worden voor andere toepassingen. Enkele tientallen bedrijven zamelen dit actief in, bijvoorbeeld om te gebruiken als biobrandstof. U kunt gebruikt frituurvet terug doen in de originele verpakking. Na het afkoelen levert u deze fles in bij één van de ruim 2.500 inzamelpunten. Zo kunt u dit ook bij uw plaatselijke supermarkt inleveren, hier staat dan vaak een gele container.

Spoel het niet door!
Het doorspoelen van frituurvet zorgt jaarlijks voor vele opstoppingen in het riool en schade aan zuiveringsinstallaties. Het vloeibare vet stolt namelijk, waardoor het kan zorgen voor opstoppingen in het riool. Verderop in het zuiveringsproces kunnen de grote klonten gestold vet weer schade aanrichten bij zuiveringsinstallaties, met hoge kosten als gevolg.