Afbeelding
Foto:

Gemeente en hulpverleners klaar voor jaarwisseling

ALMELO - De meeste Twentenaren genieten deze dagen van een welverdiende rust. Deze week konden we genieten van de mooie kerstdagen en komende dinsdag vieren we weer de jaarwisseling. Met hopelijk weer een rustig verloop in Twente.

De Twentse gemeenten, ziekenhuizen en hulpdiensten zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de komende jaarwisseling. De jaarwisseling is een complexe situatie voor hen. Er zijn veel activiteiten tegelijkertijd, er zijn grotere mensenmassa's op de been en ook de combinatie van vuurwerk, alcohol, mogelijke agressie en andere onzekere factoren hebben zo hun invloed. Kortom, je moet eigenlijk óveral alert op zijn.

Dit jaar beter?
Gelukkig verlopen de meeste jaarwisselingen in Twente zonder al te grote problemen. Afgelopen jaarwisseling was er wel een piek zichtbaar; zo moest de brandweer 102 keer op pad voor brand, 29 mensen moesten naar het ziekenhuis voor vuurwerkletsel en de politie verrichtte 12 aanhoudingen. Dieptepunt was het overlijden van een 54-jarige Enschedeër als gevolg van een vuurwerkexplosie.

Let op elkaar
De hulpdiensten adviseren mensen om een beetje op elkaar te letten rond de jaarwisseling. Rekening houden met elkaar en letten op de veiligheid in de brede zin kan al veel problemen voorkomen. Spreek elkaar ook aan op ongewenst gedrag, zoals onveilig omgaan met vuurwerk of het hinderen van hulpdiensten.

Beschermde groep
Helaas komt het ook in Twente wel eens voor dat mensen zich keren tegen hulpdiensten; bijvoorbeeld wanneer de politie of brandweer in moeten grijpen bij situaties die uit de hand dreigen te lopen. Geweld tegen hulpverleners brengt echter wel zware straffen met zich mee. Wie zich hier schuldig aan maakt, riskeert straffen die drie maal zo hoog zijn dan bij reguliere vergrijpen. Het Openbaar Ministerie past hierbij ook snelrecht toe, waarbij daders binnen veertien dagen voor de rechter komen. Soms zelfs al binnen drie dagen. Er ligt nu ook een wetsvoorstel klaar om in de toekomst niet meer taakstraffen op te leggen bij geweld tegen hulpverleners. Overtreders krijgen gelijk een celstraf. Ook mogen ze eerder vastgezet worden.