Afbeelding
Foto:

Zet je alcoholgebruik op pauze

TWENTE - De feestdagen zijn een moment om te genieten. Lekker eten én lekker drinken. Voor veel mensen gaan deze twee hand in hand. Drinken is een vast onderdeel voor veel mensen. Toch is het verstandig om hier eens over na te denken en je alcoholgebruik af en toe 'op pauze' te zetten.

Nederlanders drinken ongeveer 7 liter pure alcohol per jaar; dit is de statistische maatstaf voor consumptie en zegt op zichzelf niets over wat of hoe vaak mensen drinken. Dit getal is sinds de jaren '60 fors toegenomen; in 1960 dronken we nog 2,6 liter pure alcohol per persoon. Het probleem is dat een relatief kleine groep relatief veel drinkt.

Zware drinkers
In Nederland drinken 11,6 miljoen mensen. Van deze groep zijn er 1,29 miljoen zware drinkers, waarvan zo'n 78.000 mensen afhankelijk zijn van alcohol. Het CBS maakt bij zware drinkers onderscheid tussen mannen en vrouwen. Een man is een zware drinker wanneer hij minstens 1 keer per week 6 of meer glazen op één dag drinkt. Een vrouw is zware drinker wanneer zij minstens 1 keer per week 4 of meer glazen alcohol op een dag drinkt.

Gewoonte
Toch zien de gezondheidsorganisaties niet alleen de hoeveelheid drank als een problematische indicator, maar ook juist de gewoonte. Wanneer u iedere avond een glas of twee drinkt is dit een gewoonte die u eigenlijk niet zou moeten hebben. Want: alcohol brengt ook bij matige consumptie risico's en negatieve effecten met zich mee. Zo kan matig gebruik prestaties op school, werk en sport beïnvloeden. Ook zijn het simpelweg loze calorieën en je lichaam moet veel moeite doen om alcohol af te breken.

Op pauze
De landelijke campagne IkPas van de GGD is er op gericht om mensen na te laten denken over hun gewoonte. Om gewoon af en toe even bewust niet te drinken. Vaak zijn mensen zich simpelweg niet bewust van het ontwikkelde patroon. In januari start de uitdaging Dry January, waarbij deelnemers een maand lang niet drinken. Eerdere deelnemers zagen veel positieve effecten: 62 procent voelde zich fysiek fitter, 55 procent sliep beter en 32 procent verloor gewicht, zelfs in zo'n relatief korte tijd. Zeker de moeite waard dus!