Afbeelding
Foto:

Omgevingsdienst Twente let scherp op vuurwerkopslag

TWENTE - De Omgevingsdienst Twente houdt scherp toezicht op de opslag- en verkooppunten van consumentenvuurwerk in Twente. Doel is om dit alles zo veilig mogelijk te laten verlopen voor zowel omwonenden als het milieu.

De Omgevingsdienst Twente voert in opdracht van de Twentse gemeenten controles uit bij ruim 70 bedrijven in heel Twente. Elk bedrijf krijgt ten minste twee keer controle. De eerste controles hebben plaatsgevonden in november en begin december. Tijdens de verkoopdagen op 28, 30 en 31 december worden de bedrijven nogmaals bezocht. Met deze aanpak stimuleert de Omgevingsdienst Twente bedrijven om de regels met betrekking tot vuurwerk en veiligheid na te leven.

Checklist
Voor de controles gebruiken de toezichthouders een checklist met ruim 25 controlepunten. Er wordt onder andere gekeken naar bouwkundige aspecten van de opslag, brandveiligheid en de wijze waarop vuurwerk wordt opgeslagen. Hier zijn strikte regels voor; zo mag vuurwerk niet samen opgeslagen worden met andere goederen. Een situatie die op de foto zichtbaar is. Ook wordt er gecontroleerd hoeveel vuurwerk er in de verkoopruimtes en opslagen staat en of er professioneel vuurwerk aanwezig is.

Veiligheidsregio
De Omgevingsdienst Twente werkt samen met Veiligheidsregio en Brandweer Twente om een veilige omgeving te kunnen waarborgen. Als er overtredingen worden geconstateerd, dan worden deze bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk afgehandeld via de Buitengewoon Opsporingsambtenaren van de Omgevingsdienst Twente. Bij bepaalde overtredingen wordt de politie en/of brandweer ingelicht.

Ook voor particulieren
Ook met betrekking tot particulieren is de overheid alert op verdachte situaties. Helaas kwamen er de afgelopen jaren vaker meldingen van illegale opslag van vaak zwaarder illegaal vuurwerk, midden in woonwijken. Helaas maakt internet het ook voor particulieren erg makkelijk om vuurwerk te importeren wat in Nederland verboden is. Ook het halen van simpel van consumentenvuurwerk in Duitsland is verboden; dit voldoet niet aan de specifieke Nederlandse eisen qua wet- en regelgeving, zoals een Nederlandstalige handleiding op de verpakking.