Afbeelding
Foto:

Subsidie techniekonderwijs

TWENTE - Twente is een groeiende high-tech regio. De beschikbaarheid van voldoende, goed opgeleid technisch personeel hoort hierbij.

De Techniekregio Twente ontvangt op basis van een inhoudelijk uitgebreid en veelzijdig activiteitenplan een grote subsidie onder de noemer 'Sterk Techniekonderwijs VMBO', begeleid vanuit OCW. Voor de regio Twente is deze subsidie ongekend goed nieuws. Vanuit het landelijke programma Sterk Techniekonderwijs VMBO ontvangen de 19 samenwerkende VMBO-scholen voor de periode 2020 – 2023 in totaal 19 miljoen euro, jaarlijks in delen uit te keren en aan te wenden voor een groot aantal concrete activiteiten binnen het techniekonderwijs in de regio Twente.

Achtergrond
Een goed werkende technieksector is cruciaal voor de Nederlandse economie en ook voor de regio Twente. Echter, door vergrijzing en te weinig instroom van techniekstudenten zijn de uitdagingen groter dan ooit. Vooral het VMBO-onderwijs, ook in de regio Twente, kan een sterke schakel zijn in de verbetering van een duurzaam, dekkend en kwalitatief hoogstaand techniekaanbod. De Nederlandse overheid gaat deze uitdaging aan met een landelijke subsidieverstrekking onder de noemer 'Sterk Techniekonderwijs VMBO', begeleid vanuit OCW. Bijzonder nieuws voor Twente is dat de Techniekregio Twente deze subsidie heeft toegekend gekregen. 19 samenwerkende Twentse VMBO-scholen


Samenwerking
Geïnspireerd door de kans op een substantiële subsidie vanuit Sterk Techniekonderwijs VMBO sloegen maar liefst 19 Twentse scholen, samenwerkend vanuit vijf subregio's, de handen actief ineen als Techniekregio Twente. Deze subregio's zijn Hengelo, Oldenzaal, Enschede, Holten/Rijssen en Almelo. Samen maakten zij eerder dit jaar resultaatgerichte plannen gebaseerd op de vier programmalijnen uit de subsidieaanvraag. Voorzien van een praktische uitvoering, en gesteund door ROC van Twente. Extra bijzonder is dat Sterk Techniekonderwijs VMBO zowel focust op techniek als technologie, twee speerpunten voor de toekomst. Inmiddels zijn ook scholen voor het primair onderwijs en het speciaal vmbo-onderwijs in Twente toegevoegd aan de samenwerking.

Projectteam
Het Projectteam Sterk Techniekonderwijs Twente werd aangevoerd door Hans Meinders, adjunctdirecteur Carmel College Oldenzaal. Hij is projectleider/penvoerder Sterk Techniekonderwijs Twente: "Deze activiteiten in dit regionale programmaplan zijn gericht op het leveren van een concrete bijdrage aan het technisch beroepsonderwijs in de regio Twente en leveren daarmee ook een bijdrage aan de arbeidsmarkt. De gezamenlijke ambitie is dat er aan het eind van dit programma in 2023 een wezenlijke en duurzame versterking van de aansluiting op het VMBO-onderwijs en de Twentse arbeidsmarkt is te zien. Zo wordt een duurzaam, dekkend en kwalitatief hoogstaand techniekaanbod vormgegeven.