Afbeelding
Foto:

Steeds betere recycling

TWENTE - De totale afvalberg die huishoudens produceren krimpt weliswaar nog niet echt, maar we maken in Overijssel wel al goede stappen met het steeds beter scheiden en recyclen van afval.

Uit de nieuwste cijfers van de Provincie Overijssel blijkt dat een inwoner van Overijssel gemiddeld 446 kilo huishoudelijk afval produceerde. Door dit steeds beter te recyclen gaan uiteindelijk minder waardevolle materialen de verbrandingsoven in, wat beter is voor het milieu. Ook hoeven we hierdoor minder nieuwe grondstoffen te gebruiken.

Beter scheiden
De afgelopen vijf jaar is het percentage gescheiden ingezameld afval gestegen van 61 naar 76 procent. Hiermee heeft Overijssel het hoogste gemiddelde scheidingspercentage van alle provincies. De afgelopen jaren zijn inwoners van Overijssel steeds beter geworden in het scheiden van de diverse afvalsoorten. Hierdoor produceerde de Overijsselse inwoner gemiddeld 71 kilo minder restafval. Oftewel, we weten dit met zijn allen beter onder te verdelen in papier, GFT, glas, textiel, plastic- en metalen verpakkingen en drankkartons.

Diftar
In Twente zijn de afvalscheidingspercentages ook fors omhoog gegaan de afgelopen jaren. Steeds meer gemeenten stelden zich als doel om uiteindelijk te streven naar een afvalloze gemeente. Het invoeren van het gedifferentieerd afvaltarief droeg hier aan bij. Wanneer inwoners per keer moeten betalen voor het aanbieden van restafval maar niƩt voor de andere afvalstromen, is er een duidelijke prikkel om het afval beter te sorteren naar de diverse stromen. Een keerzijde was dat het asociale inwoners daarentegen uitlokte om nog vaker afval te dumpen.