Afbeelding
Foto:

Pas op voor restalcohol

TWENTE - De feestdagen zijn altijd hét moment waarop we genieten van gezelligheid. Een goede maaltijd thuis of bij familie, lekker een glas drinken erbij en dan weer veilig naar huis gebracht worden door de bob. Maar waar veel mensen niet bij stil staan: ook de volgende ochtend kun je nog aardig over de limiet zitten - met alle gevolgen van dien.

De politie waarschuwt ieder jaar voor de gevaren van restalcohol in het verkeer. Zo worden er zelfs gerichte controles gehouden in de ochtenduren na een feestdag zoals eerste en tweede kerstdag. Daarnaast is er ook actieve voorlichting over het verschijnsel restalcohol.

Wat is restalcohol?
Wanneer u drinkt, wordt alcohol opgenomen in uw bloed. Een persoon met een gezonde leverfunctie kan een glas alcohol in ongeveer anderhalf uur afbreken. Maar naarmate u dus meer drinkt, is er dus ook meer alcohol om af te breken en duurt dit langer. Veel mensen gaan na een avond drinken naar bed en worden de volgend ochtend wakker. Ze voelen zich dan goed, maar hebben niet door dat er toch nog alcohol in hun bloed kan zitten. Dit noemen we dan restalcohol.

De limiet
De politie geeft dus actief voorlichting over dit verschijnsel en controleert ook. De alcohollimiet voor een beginnend bestuurder - iemand die minder dan 5 jaar een rijbewijs heeft vanaf zijn achttiende - is 0,2 promille. Dit is vergelijkbaar met minder dan één glas alcohol. Oftewel, u zit al snel aan deze limiet. Voor een oudere bestuurder is deze limiet 0,5 promille.

Sancties
De straffen voor rijden onder invloed kunnen al snel oplopen. Deze variëren van een rijverbod en geldboete, tot ontzegging van de rijbevoegdheid (oftewel, innemen van het rijbewijs) en in uitzonderlijke gevallen zelfs een gevangenisstraf. Om gelijk een belangrijk misverstand uit de wereld te helpen: ook op de fiets of brommer bent u strafbaar onder invloed.