Afbeelding
Foto:

GGD-tips voor gourmetten

TWENTE - De kerstdagen staan weer voor de deur. Of u nu zelf de keuken in duikt voor een vooraf bereid diner of gaat gourmetten met de familie, het is belangrijk om na te denken over voedselveiligheid.

Gourmetten blijft met stip op nummer één de populairste optie voor het kerstdiner. Maar liefst één op de vier Nederlandse gezinnen gaat gourmetten met de feestdagen, zo becijferde Albert Heijn enkele jaren geleden.

Risico's
Gourmetten is echter niet zonder enige risico's op het gebied van voedselveiligheid. Zo waarschuwen de GGD en het RIVM elk jaar weer om zorgvuldig om te gaan met het vlees en andere etenswaren die op tafel komen. Jaarlijks lopen bijna 3.000 mensen voedselvergiftiging op, veelal in hun eigen woning. Voorkomen is beter dan genezen....

Preventie
Gelukkig kunt u zelf veel doen om een besmetting te voorkomen. Dit begint al met een goede persoonlijke hygiëne: was goed en vaak de handen wanneer u met voedsel in contact komt, extra goed wanneer dit rauw vlees betreft. Wie aan tafel gaat, wast zijn of haar handen en ook na elk toiletbezoek. Verder is het verstandig om niet gelijk ál het vlees tegelijk op tafel te zetten. Bewaar het meeste vlees in de koelkast en pak pas iets wanneer de overige porties op zijn. Dit gaat ook op voor vis. Vlees en vis mogen niet langer dan twee uur buiten de koeling staan.

Kruisbesmetting
Gebruik ook apart bestek en borden voor rauw en gebakken vlees. Wanneer u met uw vork een rauw stuk vlees aanprikt om dit op de gourmetplaat te leggen en het vervolgens met dezelfde vork weghapt, kunnen hier gevaarlijke bacteriën aan zitten. Let ook op met het bewaren van kliekjes. Zet rauw vis en vlees snel terug in de koelkast. Gebakken vlees of vis is doorgaans nog een dag of 2 gekoeld te bewaren. Gooi het daarna weg.

Brandveiligheid
Ook de brandveiligheid is een belangrijk aspect van het gourmetten. Zo is het belangrijk om brandbaar materiaal weg te houden bij de gourmetplaat. Gebruik ook een voldoende dik verlengsnoer en rol eventuele kabelhaspels helemaal uit. Een te dun snoer kan namelijk warm worden en voor brand zorgen. Leg ook de snoeren veilig neer, zodat u of anderen er niet over struikelen wanneer u de volgende portie vlees uit de koelkast haalt.