Afbeelding
Foto:

Historisch Festival Almelo wint Stadsprijs 2019

ALMELO - De Stichting Historisch Festival Almelo heeft de Stadsprijs 2019 gewonnen. De gemeente kende deze prijs toe vanwege de grote onderscheidende meerwaarde die het evenement heeft voor Almelo.

De stichting zet elke twee jaar met hulp van vele vrijwilligers een spectaculair evenement neer voor een breed publiek. Daarom koos de onafhankelijke commissie Stadsprijs unaniem hen als winnaar. De stichting ontvangt 3.000 euro, een oorkonde en een sculptuur. Het geldbedrag moet ten goede komen aan de Almelose samenleving. Burgemeester Gerritsen reikte de prijs op vrijdagmiddag 13 december uit.

Veel nominaties
Uit meer dan 400 inzendingen selecteerde de commissie Stadsprijs drie genomineerden. Naast Historisch Festival Almelo waren ook Stichting De Eethoek en Zomerschool voor Senioren genomineerd. De Stadsprijs bestaat sinds 1997 en werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Inwoners kunnen voordrachten doen voor de Stadsprijs, die bedoeld is voor verenigingen, organisaties en bijvoorbeeld vrijwilligers die zich op een bijzondere en toegevoegde wijze inzetten voor de stad.

Het festival
Het Historisch Festival is gratis toegankelijk voor alle inwoners. Het is ook om deze redenen dat de commissie de Stadsprijs toekent. "Mooi ook hoe de samenwerking met het onderwijs is gezocht, goed om kinderen op deze manier te interesseren voor geschiedenis," aldus voorzitter van de commissie Peter van der Hout. Het festival is inmiddels van structurele waarde in en voor Almelo geworden. "Elke twee jaar is er sprake van een geweldig spektakel in het Schelfhorstpark voor een breed publiek. De organisatie werkt samen met een heleboel Almelose vrijwilligers. Het toont de verbindingskracht van de stad", vertelt Van der Hout.

Eerdere winnaars
In 2017 mocht Huis van Katoen en Nu de stadsprijs in ontvangst nemen. Eerdere winnaars waren onder andere Heracles Almelo (2015), de Almelose Ruiterdagen (2013), de Stichting HobNob (2011) en de Stichting Atelierroute Almelo (2009). Het festival is dus in goed gezelschap.