Afbeelding
Foto:

Zorgen bij De Klup Twente

ALMELO - De Klup Twente staat aan de vooravond van haar gouden jubileumjaar. De stemming is echter dubbel. Want de vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking zit door kostenstijgingen krap bij kas en vreest in 2020 voor rode cijfers.

Terwijl De Klup Twente het op alle fronten drukker en drukker krijgt, er na 40 jaar een verbouwing van haar Meester Siebelinkhuis nodig is en ze met haar meer dan 1.100 deelnemers en bijna 500 vrijwilligers toch de 50e verjaardag wil vieren. 'Gelukkig zijn we inventief', verzucht directeur Jan Anema. Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat Meester Siebelink, de hoofdonderwijzer van de toenmalige BLO school, begon met activiteiten in de vrije tijd voor zijn leerlingen omdat er voor hen géén vrijetijd aanbod was. De Klup Twente ontwikkelde zich in de decennia daarna tot dé specialist voor vrijwilligersactiviteiten voor mensen met een beperking in Almelo, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Borne.

Vrijwilligersorganisatie
De Klup Twente was en is nog altijd een vrijwilligersorganisatie: al haar activiteiten en projecten 'draaien op' zo'n 500 vrijwilligers. De belangrijkste financiers van De Klup Twente zijn de gemeenten waar alle vrijwilligers en mensen met een beperking wonen. Hun bijdragen zijn niet in alle gevallen nog toereikend. Dat zorgt bij De Klup Twente al jaren voor toenemende financiële druk, die verergert door de almaar stijgende vaste lasten èn het feit dat ze aan steeds meer verschillende voorwaarden van overheden moet voldoen.

Meer geld
Directeur Jan Anema: 'Er zou meer en ook structureel geld voor het reguliere programma moeten komen, maar ook voor noodzakelijke vernieuwingen.' Zo wil de stichting in haar Meester Siebelinkhuis na 45 jaar de centrale hal eindelijk moderniseren. De ruimte is een belangrijke ontmoetingsplek voor mensen van alle leeftijden met en zonder een beperking en bracht ontelbare vriendschappen tot stand. Er zijn ook veel andere zaken die aangepakt moeten worden, waarvoor eigenlijk geen geld is. Directeur Anema: "We hebben eerder met dit bijltje gehakt. Voor de verbouwing van onze afgekeurde gymnastiekzaal was ook geen geld. Toen hebben we met een aantal partijen een heel vernieuwend, innovatief concept bedacht: het game-, sport- en gezondheidscentrum FUN-IE-FIT. We hebben dat zonder één cent overheidssubsidie, maar met steun van het bedrijfsleven, particulieren en veel fondsen voor elkaar gekregen."

Help De Klup
Om geld in te zamelen bakken vrijwilligers van De Klup Twente op maandag 30 en dinsdag 31 december heerlijke oliebollen in het Meester Siebelinkhuis aan de Berlagelaan 2 in Almelo. De oliebollen kunnen tot 26 december worden besteld bij jolanda@deklup.nl. Tien oliebollen naturel kosten €5,00, tien oliebollen met krenten en rozijnen kosten €6,00. De zakken met dampende oliebollen staan op 30 december klaar tussen 10.00 en 15.00 uur en op oudejaarsdag tussen 10.00 en 14.00 uur.