Afbeelding
Foto:

Zonnepark Aadorp
in gebruik genomen

ALMELO - Op vrijdag 6 december is Zonnepark Aadijk Almelo officieel in gebruik genomen. Sindsdien is de levering van duurzame energie op het elektriciteitsnet een feit.

De gemeente Almelo, Obton A/S en SolarEnergyWorks B.V. hebben in 2016 gezamenlijk de realisatie van Zonnepark Aadijk Almelo op zich genomen. De ingebruikname vindt al 1,5 jaar na de vergunningverlening plaats. Een topprestatie voor een zonnepark van deze omvang. Het park is nu volledig operationeel dankzij de aansluiting op het elektriciteitsnet, gerealiseerd door netbeheerder Enexis. Het zonnepark bestaat uit circa 120.000 fotovoltaïsche panelen - die zonlicht naar elektrische energie omzetten - op een terrein van zo'n 40 hectare en levert een flinke bijdrage aan de CO2-reductiedoelstellingen van de gemeente Almelo. De hoeveelheid duurzaam opgewekte stroom komt overeen met het stroomverbruik van circa 10.000 huishoudens. Dat betekent groene stroom voor ruim één derde van alle huishoudens in Almelo.
SolarEnergyWorks B.V. heeft ervaring met de ontwikkeling, bouw en financiering van grote solarsystemen (op de grond) in Nederland en heeft dit jaar meerdere zonneparken aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarnaast heef het bedrijf vele projecten in ontwikkeling die tussen nu en 3 jaar gerealiseerd zullen worden.

Energietransitie

De gemeente Almelo zet de komende jaren sterk in op duurzaamheid, met de focus op energietransitie en klimaatadaptatie. Duurzaam denken en doen is geen kwestie voor de gemeente alleen. Het is juist zaak de krachten te bundelen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Initiatieven die bijdragen aan het versterken van Almelo als duurzame, klimaatbestendige en leefbare stad juicht het college van B&W dan ook toe. Net als projecten die bijdragen aan de energietransitie van fossiele naar hernieuwbare energie. Zoals energie uit de zon. Wethouder Van Mierlo van Duurzaamheid: "Ons doel is dat eind 2022 twintig procent van het totale energiegebruik in Almelo duurzaam wordt opgewekt. Daar heeft Zonnepark Aadijk Almelo een belangrijk aandeel in."

Duurzame investeringen

Obton A/S is een internationaal opererende Deense investeringsmaatschappij in duurzame energie. Obton A/S investeerde reeds 1,5 miljard euro in zonne-energie in Europa, vooral in Nederland, Duitsland en Frankrijk.