Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wierdenaren samen actief om het zwerfafval op te ruimen

WIERDEN - Zwerfafval is één van de grootste ergernissen in ons land. Helaas komt er nog veel afval op straat terecht en erger nog, ook in de natuur. Dit geeft niet alleen een onaangename aanblik, het is ook nog eens slecht voor planten en dieren. Gelukkig zijn er Wierdenaren die zich actief inzetten voor het opruimen van hun omgeving.

Zwerfafval blijkt een hardnekkig fenomeen om terug te dringen; net als bijvoorbeeld hondenpoep. Het is namelijk een probleem dat echt met een gedragsverandering opgelost moet worden. Er is dan ook al veel voorlichting vanuit de gemeente en andere organisaties over het netjes opruimen van uw eigen afval. Dit begint al op de scholen, waar kinderen wegwijs gemaakt worden in de problemen die zwerfafval veroorzaakt.

Opruimen
In Wierden zijn diverse mensen actief om zich in te zetten voor een schone omgeving. Eind november organiseerde de gemeente een koffiemiddag om hen te bedanken; een stukje waardering voor acht vrijwilligers die regelmatig op pad zijn om zwerfafval op te ruimen. Wethouder Richard Kortenhove bedankte hen, samen met 'zwerfafval-adviseur' Linda Posé van de gemeente.

Productief
De middag bleek een productieve; zo werd met de vrijwilligers gepraat over nieuwe ideeën voor preventie en aanpak van zwerfafval. Ook zijn de opruimgebieden waar de gebieden vrijwilligers actief zijn in kaart gebracht. De gemeente wil dus dankbaar gebruik maken van hun gerichte kennis. De bedoeling is om in het nieuwe jaar een vervolgsessie te houden waar de voortgang van gemeentelijke zwerfafval-acties besproken zal worden.

Help mee
De gemeente Wierden hoopt dat de betrokkenheid en inzet van deze groep vrijwilligers ook vooral anderen zal inspireren om eens afval op te ruimen. Hoe meer mensen dit doen, hoe schoner Wierden is. De gemeente ondersteunt graag leuke opruimacties, zowel bij particulieren als grotere verenigingen die een opruimactie willen houden. Ruimt u regelmatig zwerfafval op of wilt u dit doen? Neem dan contact op via t.prose@wierden.nl, u ontvangt dan een opruimpakket. Op de website www.supportervanschoon.nl/kaart kunt u dan uw opruimgebied aangeven. Zo kunnen anderen zien wie al een stukje van de buurt regelmatig schoonhoudt.