Afbeelding
Foto:

Presentaties in kader
75 jaar bevrijding

WIERDEN - Na de eerste presentatie in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding over "Het verzet kraakt" op 22 november volgt op 20 december aanstaande een presentatie over "De Kersttrein van Wierden".

Deze presentatie wordt gegeven door Kees Kroon (bestuurslid van de HKW) en gaat over het verhaal van een trein met circa 1.400 dwangarbeiders die in het kader van de gedwongen 'Arbeitseinsatz' onderweg was naar Duitsland en werd beschoten door geallieerde vliegtuigen nabij het station van Wierden. In de ontstane verwarring en in de uren erna wisten bijna 300 dwangarbeiders te ontsnappen. Met hulp van de bevolking van Wierden en omstreken wisten sommigen van hen op eigen gelegenheid een goed heenkomen te vinden, maar de meesten van hen vonden een veilige schuilplaats in het dorp of in de wijde omgeving. Het zal onder meer gaan over de aanleiding voor de Arbeitseinsatz, de barre tocht van de dwangarbeiders vanuit het westen en hoe het diegenen die niet wisten te ontsnappen is vergaan. Ook de goede contacten die ontstonden (en nog steeds bestaan) tussen de ontsnapten en de lokale bevolking komen aan de orde. Alles met veel persoonlijke verhalen van degenen die direct betrokken waren.Tevens wordt aandacht besteed aan de onthulling in 1947 van het aan Wierden geschonken monument van de dankbare overlevende dwangarbeiders en aan de Luistersteen (in het kader van Liberation Route Europe, onthuld in 2015).
Locatie: Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat 7 in Wierden, aanvang om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). De entreeprijs is € 3,50 euro per persoon. Gratis toegang voor donateurs van de HKW.

Volgende presentaties

In het nieuwe jaar volgt nog een hele reeks presentaties. Op 22 januari 2020: "Neergestorte vliegtuigen in Wierden", vijf geallieerde en vier Duitse toestellen, met uitleg over de nachtjacht. Op 11 februari "Het verzet in en om Wierden" met kapitein Lancker, Jedburghteam Dudley en andere verzetsmensen. Op 30 maart "De V-1 lanceerbaan in het Haarbos", voorbereidingen, opbouw en lanceringen. Op 8 april "De bevrijding van Wierden", vijf dagen felle strijd door het Canadese Algonquin Regiment en de nog steeds bestaande relaties van de Algonquins met Wierden.
De locatie, tijd en prijs is voor alle presentaties zoals eerder staat vermeld. Het is ook mogelijk om deze presentaties voor besloten groepen zoals verenigingen, clubs, scholen (gastlessen) te laten houden. Meer informatie hierover via: keeskroon@hetnet.nl.