Afbeelding
Foto:

Expositie Oude Haven Almelo

ALMELO - Het terugbrengen van het water in het centrum van Almelo is voor het Stadsmuseum aanleiding om de ontvangsthal te vullen met taferelen van de oude haven.

Er zijn geboren en getogen Almelose schilders bij die 'hun' haven uitbeeldden, zoals Van der Aa, Spannenburg en Leeuwen. Daarnaast vonden ook kunstenaars uit het westen hier inspiratie; zoals te zien in een krachtige impressie van de Hagenees Van Hoytema en werk van Amsterdammer Kranenburg in zijn typerende vlotte stijl. Drie schilderijen van havenschilder Evert Moll zijn te bewonderen. Al met al is het een bescheiden expositie van een verloren gegaan beeld van Almelo.
Al in de vijftiende eeuw had Almelo een goed bevaarbare verbinding met de Regge. Almelo diende als overslaghaven van Twente in het goederenvervoer met Zwolle. In 1849 werd de Overijsselsche Kanalisatie Maatschappij opgericht en zes jaar later vond de feestelijke opening plaats van de Almelose havenkom en het Overijssels kanaal. Begin negentiende eeuw was Zwolle een havenstad van betekenis, en Almelo was - ook dankzij de aanwezigheid van de rechtbank - de belangrijkste stad van Twente. De kanalisatie had grote invloed: de stad kreeg een gunstige waterverbinding met de rest van het land. Men had zodoende een voorsprong op andere Twentse textielsteden; de haven lag altijd vol met turf- kolen- en graanschepen en er bestonden beurtvaart-diensten naar Zwolle en Amsterdam. Een eeuw na de opening was de haven overbodig geworden en werd met de eerste demping begonnen.

De esthetische haven
De oude haven is een geliefd onderwerp: beelden van aangemeerde boten, het laden en lossen, de bedrijvigheid, de rokende schoorstenen van de textielfabrieken. Ook het kantongerecht is vaak afgebeeld, het werd aanvankelijk gebouwd om als graanbeurs te dienen. Het Rijk kocht het grote pand en vanaf 1899 zetelde er een kleine zestig jaar het kantongerecht.
Peter Leeuwen brengt fotografie en schilderkunst samen: naar voorbeeld van een oude zwart-wit foto voltooide hij in 2006 een minutieus gepenseeld paneel van de oude havenkom. De tentoonstelling loopt tot en met 2 februari 2020 in Stadsmuseum Almelo aan Prinsenstraat 13.